Πώς να αυξήσουμε την ενέργειά μας μέσω διατροφής

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πολλοί θεωρούν ότι για να αποκτήσουμε περισσότερη ενέργεια όταν αισθανόμαστε αδύναμοι, κουρασμένοι και υποτονικοί πρέπει να καταναλώνουμε γεύματα πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη και γλυκαντικές ουσίες. Αυτό αποτελεί μέγα σφάλμα το οποίο ως επί το πλείστον οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.

Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Τα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας (εικ.1) για να παράγουν ενέργεια ATP (αν εξετάσουμε τον κύκλο του Krebs) χρειάζονται οξυγόνο, γλυκόζη, ένζυμα και σύμπλεγμα βιταμινών Β. Όταν οι τροφές που καταναλώνουμε είναι πλούσιες μόνο σε γλυκόζη, λίπος και πρωτεΐνη, τα κύτταρα μας καταναλώνουν όλα τα αποθέματα ενζύμων που υπάρχουν στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα η ενέργεια μας να μειωθεί. Η λύση για να αυξήσουμε την ενέργεια του οργανισμού μας είναι:

1. Να αυξήσουμε την κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών. Οπότε πέρα από την γλυκόζη, θα αυξήσουμε και τα αποθέματα ενζύμων στον οργανισμό μας.
2. Να καταναλώνουμε συχνά φυσικό χυμό φρούτων και λαχανικών. Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο τροφοδότησης των κυττάρων μας σε ένζυμα, όπου λόγω της υγρής του μορφής και απουσίας ινών σε αυτόν, μειώνεται ο χρόνος απορρόφησης. Επίσης, επειδή η εξωτερική μεμβράνη των φυτικών κυττάρων είναι σκληρή, μέσω της διαδικασίας του μασήματος της τροφής χάνουμε μέρος πολύτιμων στοιχείων (γιατί πολλά φυτικά κύτταρα παραμένουν ανέπαφα), σε σχέση με την πρόσληψη τους σε υγρή μορφή.
3. Διατηρούμε την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας (καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά και αποφεύγοντας την ζάχαρη) αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την απορρόφηση του συμπλέγματος των βιταμινών Β.   Dr K. Christidis