Το πένθος ταιριάζει στα δελφίνια

ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Πολλές φορές έχουν υπάρξει καπετάνιοι που διαβεβαιώνουν ότι ομάδες ρινοδέλφινων  κάνουν κανονικές πομπές «κηδειών» που συνοδεύονται από τους θρήνους τους.

Κατόπιν τούτων, διενεργήθηκε έρευνα όπου κάποιοι ερευνητές  ανέφεραν ότι όντως παρατηρήθηκαν δελφίνια στον Ατλαντικό να θρηνούν τον χαμό των μικρών τους και να παρουσιάζουν παρόμοια συμπεριφορά με αυτήν που θρυλείται από τους διάφορους καπετάνιους.

Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα από κάποιους ερευνητές, ότι εντόπισαν τέσσερα δελφίνια μεγάλης ηλικίας να έχουν τέτοιες εκδηλώσεις «θρήνου» και ταυτόχρονα να κάνουν προσπάθειες να κρατήσουν τα άψυχα σώματα μικρών δελφινιών έξω από τις ακτές της Μαδέιρας.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Πόρτο, ανέφερε επίσης δύο περιστατικά με παρόμοιες εκδηλώσεις . Το ένα απ’ αυτά το παρατήρησε και το ανέφερε ο υπεύθυνος από ένα σκάφος τουριστικό ο οποίος έγινε μάρτυρας σε περιστατικό «κηδείας» ενός μικρού δελφινιού από τέσσερα ενήλικα δελφίνια που συγκρατούσαν το σώμα του χρησιμοποιώντας το κεφάλι τους και τη ράχη τους «θρηνώντας» για μισή ώρα σχεδόν.

Το άλλο περιστατικό εντοπίστηκε από ερευνητικό σκάφος το προσωπικό του οποίου είπε ότι ένα μεγάλο δελφίνι που ίσως ήταν η μητέρα προσπαθούσε να κρατήσει στην επιφάνεια της θάλασσας ένα μικρό δελφίνι, κάτι που δημοσιεύτηκε στο Wired.

«Οι παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν επί τόπου έχουν αναφορές για ενήλικα δελφίνια  στον Ατλαντικό τα οποία κάνουν προσπάθειες να κρατήσουν άλλα δελφίνια τα οποία είναι νεκρά στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά κι από ένα μόνο μεγάλο δελφίνι (μάλλον η μητέρα)» έχουν καταγράψει στη μελέτη τους οι ερευνητές που είναι δημοσιευμένη στο Acta Ethologika.  (Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους ελέφαντες).

Κατόπιν έγιναν νεκροψίες στα πτώματα των μικρών δελφινιών οι οποίες απέδειξαν πως οι θάνατοι προήλθαν από αίτια φυσικά και όχι από βία, ή κυνήγι κλπ.

Τα ζώα και ειδικά τα πρωτεύοντα θηλαστικά (αν και τι να πεις για τις κοινωνίες των μελισσών και τα μυρμήγκια) έχουν πολλές φορές ανθρώπινη συμπεριφορά, κάτι που δείχνει πως έχουν συναισθήματα και παρόμοιες τάσεις, κάτι που παρατηρείται έντονα στα πιθηκοειδή.

Κορφολόγος