5 Εύκολες ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί ακόμη

5 Εύκολες ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί ακόμηΟι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η επιστήμη δεν έχει απάντηση για όλες τις ερωτήσεις. Όμως φτάνοντας στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 21 αιώνα, δεν θα το πιστέψετε ότι δεν έχουμε βρει ακόμη απάντηση στα ακόλουθα ερωτήματα:

1 Γιατί οι γάτες έχουν “μηχανισμό δόνησης”;

Ένας παλιός συνάδελφος μου αναφέρονταν στις γάτες ως: “The machine”, το μηχάνημα. Όταν τον ρώτησα γιατί, μου υπενθύμισε την περίεργη αντίδραση που έχουν οι γάτες μερικές φορές όταν είναι χαρούμενες. Μία μικρή έρευνα ήταν αρκετή για να ανακαλύψω ότι, όχι μόνο δεν γνωρίζουμε γιατί και πότε οι γάτες “μπαίνουν σε δόνηση”, αλλά ούτε καν ξέρουμε από πιο σημείο του σώματος τους δημιουργείται το φαινόμενο.

2 Δεν είναι τίποτε, είναι απλές αναταράξεις!

Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο θα έχετε σίγουρα ακούσει αυτήν την φράση. Είναι συχνό φαινόμενο, μπορεί να συμβεί παντού στον πλανήτη και ανά πάσα στιγμή. Ταυτόχρονα όμως δεν έχουμε την δυνατότητα να μελετήσουμε το φαινόμενο. Ο ίδιος Einstein είχε πει “Όταν πεθάνω ελπίζω ο Θεός να μου εξηγήσει τις αναταράξεις”.

3 Αντανακλαστική κίνηση κατά τον ύπνο

Έχει συμβεί στον καθένα. Την ώρα που πάει να σε πιάσει ο ύπνος να κουνήσεις αντανακλαστικά το χέρι ή το πόδι σου. Υπάρχουν μερικές θεωρίες, αλλά καμία δεν έχει κάποια πραγματική βάση. Δεν ξέρουμε ούτε τι τις προκαλεί, ούτε τι σκοπό εκπληρώνουν.

4 Πως δουλεύουν οι μαγνήτες

Στην περίπτωση του μαγνητισμού η επιστήμη είναι απλός παρατηρητής του φαινομένου. Δεν ξέρουμε πώς τα ηλεκτρισμένα σωματίδια, δημιουργούν μαγνητικό πεδίο γύρω τους, δεν ξέρουμε γιατί σχηματίζονται δύο πόλοι και παρότι το φαινόμενο είναι συχνό στο σύμπαν μας, δεν ξέρουμε ακόμη πως λειτουργεί.

5 Τι προκαλεί την βαρύτητα

Πριν από 350 χρόνια ο Νεύτων μελέτησε την βαρύτητα. Μέχρι τώρα δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και κυρίως δεν έχουμε μάθει τι είναι η βαρύτητα και πως λειτουργεί. Δεν έχουμε καν ανακαλύψει το σωματίδιο που προκαλεί την βαρύτητα. Το πιο καταπληκτικό είναι ότι η βαρύτητα ενώ είναι η πιο αδύναμη από τις θεμελιώδεις δυνάμεις του σύμπαντος, μπορεί και συγκρατεί τους γαλαξίες μεταξύ τους.