Όλη η ιστορία σχετικά με την ονομασία της “Apple”

Όλη η ιστορία σχετικά με την ονομασία της “Apple”

Πολλοί από εσάς ίσως να αναρωτιέστε από πού προήλθε το όνομα “Apple Company” , δεδομένου ότι είναι ένα πολύ ασυνήθιστο όνομα για μία εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο Steve Jobs μέχρι τις αρχές του 1976 περνούσε αρκετούς μήνες του χρόνου σε ένα αγρόκτημα μήλων ενός φίλου του, το οποίο βρισκόταν σε μία κοινότητα χίπη.

Έτσι επιστρέφοντας από μία από αυτές τις διαμονές, μίλησε στον Steve Wozniak για την ιδέα του να ονομάσει την εταιρία “Apple”. Πολλοί σκεφτήκαν τότε ότι ο Jobs διάλεξε αυτήν την ονομασία διότι δούλευε σε κάποιο αγρόκτημα μήλων, ή για να ξεκινάει από «άλφα» έτσι ώστε να είναι στην αρχή των τηλεφωνικών καταλόγων ή ακόμα συζητήθηκε και η πιθανότητα πως ήταν κάποιο αφιέρωμα για την Apple Records, την δισκογραφική εταιρία των Beatles.

Όποια και να ήταν η πραγματική καταγωγή του ονόματος, ο Woz ήξερε ότι αργά ή γρήγορα θα αντιμετώπιζαν προβλήματα με την Apple Records και οι ανησυχίες του αποδείχθηκαν δικαιολογημένες καθώς το 1989 η Apple Computer Inc μηνύθηκε από τη δισκογραφική εταιρία για παραβίαση των εμπορικών σημάτων.

Το πρώτο logo της Apple σχεδιάστηκε από τον Ron Wayne, συνιδρυτής της Apple Computer, μόνο που έμοιαζε περισσότερο με εικόνα παρά με λογότυπο καθώς έδειχνε τον Sir Isaac Newton να κάθετε κάτω από την διάσημη μηλιά ενώ σκεφτόταν για τη βαρύτητα.

Το λογότυπο αυτό χρησιμοποιήθηκε μόνο για την Apple 1 διότι ο Jobs κατάλαβε ότι ήταν πολύ νοερό και ήταν σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί στους υπολογιστές διότι για να καταλάβει κάποιος τις λεπτομέρειες του σχεδίου έπρεπε να δει μεγεθυμένη την εικόνα.

Ως εκ τούτου, το 1977 ο Jobs ζήτησε από τον σχεδιαστή Rob Janoff να σχεδιάσει το καινούριο λογότυπο. Έτσι και έγινε, το καινούριο logo της Apple είχε σχήμα δαγκωμένου μήλου με τα χρώματα του ουράνιου τόξου σε αντίστροφη σειρά.
Το μήλο συμβόλιζε την γνώση καθώς στην αγία γραφή το μήλο ήταν ο καρπός του δέντρου της γνώσης και το δάγκωμα το οποίο προφέρετε το ίδιο με το “byte” είναι μία αναφορά στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Δηλαδή με λίγα λόγια το λογότυπο αυτό συμβολίζει τη γνώση, την ελπίδα και την αναρχία. Ενώ μία άλλη έκδοση σχετικά με το λογότυπο λέει πως το μήλο ήταν δαγκωμένο για να ξεχωρίζει από το κεράσι. Από το 1999 μέχρι το 2003 η Apple αντικατέστησε το χρώμα του ουράνιου τόξου με μονοχρωματικά θέματα, το 2003 μέχρι το 2007 τα θέματα ήταν νερουλά μονόχρωμα ενώ το 2007 μέχρι το 2013 χρησιμοποίησε το διάφανο λογότυπο.