Στη δυτική Αυστραλία ακόμα και οι καρχαρίες στέλνουν “tweets”

Στη δυτική Αυστραλία ακόμα και οι καρχαρίες στέλνουν “tweets”

Το γεγονός ότι το site κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα “Twitter” που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν “tweets” ή μηνύματα 140 χαρακτήρων σε αυτούς που τους ακολουθούν, είναι παγκοσμίως δημοφιλές δεν είναι μυστικό.

Μόνο που μέχρι στιγμής πιστεύαμε πως η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιούταν μόνο από ανθρώπους. Όμως από ότι φαίνεται, ακόμα και οι καρχαρίες των ακτών της δυτικής Αυστραλίας έχουν αρχίσει να εντάσσονται στη συμπλοκή του Twitter.

Μα πριν η φαντασία σας αρχίσει να οργιάζει πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι τα ψάρια αυτά δεν κολυμπούν τριγύρω με κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιώντας τα πτερύγια τους για να πληκτρολογήσουν μηνύματα. Αντί για αυτό, πάνω από 330 από αυτούς έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες στέλνουν tweet εξ αποστάσεως μέσω του λογαριασμού twitter του Surf Life Saving της δυτικής Αυστραλίας, κάθε φορά που πλησιάζουν πάνω από ένα χιλιόμετρο από την τοπική παραλία.

Οι συσκευές αυτές μέσω του tweet όχι μόνο προειδοποιούν ότι οι καρχαρίες πλησιάζουν μα παρέχουν και πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και την τοποθεσία τους έτσι ώστε οι κολυμβητές και οι surfers να έχουν αρκετό χρόνο να απομακρυνθούν για να αποφύγουν κάποια σύγκρουση μαζί τους.

Αν και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα ως προς τη βοήθεια των ανθρώπων και των ψαριών, οι ερευνητές προειδοποιούν τους κατοίκους να μην είναι και τόσο άνετοι καθώς μόνο σε μερικούς από τους καρχαρίες έχει τοποθετηθεί η συσκευή. Αν και η δυτική Αυστραλία θεωρείται η πιο επικίνδυνη σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τις επιθέσεις καρχαριών, οι αριθμοί των επιθέσεων είναι πραγματικά πολύ μικροί.

Το 2013 υπήρξαν μόλις 12 επιθέσεις στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο μόλις 64 θανατηφόρες επιθέσεις από το 2001. Ωστόσο ο φόβος αυτών των ψαριών είναι τόσο υψηλός που τα μέτρα αυτά θεωρήθηκαν απαραίτητα έτσι ώστε οι κάτοικοι να νιώσουν κάποια άνεση.

Επιπλέον οι οικολόγοι εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους προς αυτήν την συσκευή ελπίζοντας πως θα βοηθήσει στο να σωθούν τα ψάρια των οποίον ο αριθμός έχει ήδη μειωθεί σημαντικά χάρη στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αυτό συμβαίνει διότι ένας νέος νόμος ο οποίος προστέθηκε πρόσφατα στην Αυστραλία, επιτρέπει στους επαγγελματίες ψαράδες να σκοτώνουν τους καρχαρίες οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από 3 μέτρα εφόσον πλησιάζουν σε ορισμένες περιοχές και το κορυφαίο, τους επιτρέπει επίσης να σκοτώνουν αυτούς που πλησιάζουν εντός ενός χιλιομέτρου στις ακτές.