Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ο φούρνος μικροκυμάτων?

φούρνος μικροκυμάτων

Τον τελευταίο καιρό συζητείται σε πολλά μέρη το θέμα των μικροκυμάτων και η αρνητική επίδρασή τους στην υγεία μας. Συγκεκριμένα αναφέρεται για ορισμένες μορφές καρκίνου, δημιουργία καταρράκτη, βλάβη του νευρικού συστήματος, πονοκεφάλους, γενετικές ανωμαλίες και πολλά άλλα.

Όλα αυτά είναι απλά φήμες διότι οι νέοι φούρνοι μικροκυμάτων είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν τα 1mW/cm2 της ακτινοβολούμενης ισχύος.

Το να πιστεύετε ότι κινδυνεύετε από αυτήν την ποσότητα ραδιενέργειας είναι σαν να αποφεύγετε να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα, να μη χρησιμοποιείτε το κινητό σας, ή να μην κάθεστε καν στο σπίτι διότι και εκεί είστε εκτεθειμένοι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει η ηλεκτρική καλωδίωση.

Όμως τίθεται και το ερώτημα: πόσο ασφαλές είναι το φαγητό μας μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων? Αυτό εξαρτάται μόνο από το δοχείο το οποίο χρησιμοποιείτε για να ζεστάνετε τα φαγητά σας.

Διότι ορισμένα πλαστικά διαθέτουν πρόσθετα τα οποία είναι πολύ πιθανό κατά τη θέρμανση να μεταφερθούν στα τρόφιμα. Όμως αυτό δεν αποτελεί και τόσο πρόβλημα καθώς υπάρχουν μερικά ειδικά σχεδιασμένα πλαστικά δοχεία τα οποία είναι κατάλληλα για μαγείρεμα στο φούρνο.

Για να ελαττώσετε τους πιθανούς κινδύνους πρέπει:

• Να χρησιμοποιείτε μόνο σκεύη ειδικά σχεδιασμένα για φούρνους μικροκυμάτων

• Για τη θέρμανση των λιπαρών τροφίμων να χρησιμοποιείτε γυάλινα δοχεία καθώς η μεταφορά των πλαστικοποιητών είναι πιο πιθανό να συμβεί σε αυτά τα προϊόντα

• Nα δείξετε προσοχή με τις ετικέτες που γράφουν “ microwave-safe”. Καλό είναι να αποφύγετε την άμεση επαφή με τα τρόφιμα όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα σκεύη για να καλύψετε τα δοχεία ή όταν ξανά θερμαίνετε το φαγητό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι που να επιβεβαιώνει το πόσο αξιόπιστες είναι οι ετικέτες “microwave-safe” για αυτόν τον λόγο εάν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή, εναλλακτικά χρησιμοποιείστε κεραμικά ή γυάλινα δοχεία.

Εκτός αυτών, υπάρχουν αρκετές αναφορές σχετικά με την απώλεια των βιταμινών και άλλων σημαντικών ουσιών στα τρόφιμα που θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων, όμως στην πραγματικότητα οι θρεπτικές αξίες των φαγητών που θερμαίνονται στο φούρνο είναι εξίσου θρεπτικές με αυτές των φαγητών που παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους αεροθερμικής.

Εάν ανησυχείτε για την απώλεια βιταμινών προτιμήστε να βράζετε τα λαχανικά για να κάνετε το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων υγιέστερο, καθώς το βράσιμο ενισχύει την κατακράτηση των μετάλλων.

Ακόμη, η ποιότητα της πρωτεΐνης είναι πολύ καλύτερη στα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε φούρνο διότι το κρέας οξειδώνεται περισσότερο στο συμβατικό μαγείρεμα από ότι στο φούρνο. Με τον ίδιο τρόπο το γρήγορο ζέσταμα του φαγητού σε φούρνο διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το να διατηρείτε το φαγητό ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από μία φλόγα.

Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε μικροκύματα από σχεδόν όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε η μας περιτριγυρίζουν ξεκινώντας από τα κινητά τηλέφωνα και τελειώνοντας στο τρανζίστορ των ραδιοφώνων. Για αυτό σταματήστε να δίνετε βάση σε ότι νέο ακούτε που δεν είναι κλινικά και επιστημονικά αποδεδειγμένο διότι αυτό που πραγματικά μπορεί να σας αρρωστήσει είναι το άγχος όχι τα microwaves.