Τι προκαλεί την πρωινή κακοσμία?

Τι προκαλεί την πρωινή κακοσμία

Μερικά πρωινά έχετε παρατηρήσει ότι το στόμα σας μυρίζει αφόρητα? Ενδεχομένως ούτε το βραδινό βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα ή το στοματικό διάλυμα δεν κατάφεραν να κρατήσουν μακριά τη βρωμερή μάστιγα.

Έτσι το δεύτερο ενοχλητικό πράγμα μετά το ξυπνητήρι που σας κάνει να αφήσετε το ζεστό κρεβατάκι σας το πρωί είναι η δυσάρεστη μυρωδιά που προέρχεται από το ίδιο σας το στόμα.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και είναι ένα από τα ποιο συνηθισμένα παράπονα που έχουν όταν ξυπνάνε το πρωί.

Όταν πάτε για ύπνο οι σιελογόνοι αδένες σας θέλουν και αυτοί να αναπαυτούν, αυτό πάει να πει λιγότερο σάλιο στο στόμα σας. Έτσι το στόμα στεγνώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας επιτρέποντας τα αναερόβια βακτήρια να συσσωρεύονται σε αυτό.

Τα βακτήρια αυτά παράγουν δυσάρεστες χημικές ουσίες οι οποίες συσσωρεύονται στα δόντια και στη γλώσσα σας δημιουργώντας την δυσάρεστη αναπνοή το πρωί.

Ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας τα βακτήρια αυτά είναι εν δράση διασπώντας τα αμινοξέα, τις πρωτεΐνες και άλλες χημικές ουσίες που έμειναν στο στόμα μας από τα γεύματα.

Η διαδικασία αυτή παράγει πτητικές ενώσεις του θείου οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή σάλιου το οποίο διώχνει τα βακτήρια πριν αυτά προλάβουν να συσσωρευτούν.

Το γεγονός ότι πάσχετε από την πρωινή δυσοσμία δεν πάει να πει ότι έχετε χρόνια δυσοσμία και πρέπει να πάρετε φάρμακα καθώς μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά βήματα προκειμένου να μειώσετε την κακοσμία:

• Προσέξτε τι τρώτε και πίνετε το βράδυ καθώς τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη προκαλούν ξηρότητα του στόματος. Και τα τρόφιμα όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο επεκτείνουν το πρόβλημα μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το σάλιο.

• Πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε πριν πέσετε για ύπνο

• Εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή ζητήστε από το γιατρό σας να σας αλλάξει τα φάρμακα με κάποια τα οποία να μην στεγνώνουν τόσο το στόμα.

• Κρατάτε πάντα δίπλα από το κρεβάτι μέντες ή τσίχλες χωρίς ζάχαρη για να τονώσετε τη ροή του σάλιου μόλις ξυπνήσετε

• Αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι πιείτε ένα ποτήρι νερό για να ενυδατωθείτε και να ξεπλύνετε κάποια από τα βακτήρια

• Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια και τα ούλα σας είναι υγιή

Ή πολύ απλά κρατήστε το στόμα κλειστό μέχρι να πλύνετε τα δόντια σας για να ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι.