Ελεύθερη πτώση αίλουρου

flying cat

Το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο που βρίσκεται δίπλα μας για τις τελευταίες τουλάχιστον 10 χιλιετίες. Αν και πρόκειται για ένα απόλυτα εξημερωμένο αιλουροειδές αυτό είναι ικανός κυνηγός. Χαρακτηριστικά είναι από τους πιο ευέλικτους κυνηγούς αφού έχει πάνω από χίλια διαφορετικά είδη θηραμάτων.

Ένα από τα κυνηγετικά ταλέντα της γάτας σας είναι η ικανότητα που έχει να επικεντρώνεται στο θήραμα του. Αυτό σίγουρα βοηθάει σε μία αυλή ή ένα κήπο αλλά είναι ένα μειονέκτημα στις πυκνοκατοικημένες πόλεις. Έχουμε βάλει τις γάτες ακόμη και στα διαμερίσματα μας. Εκεί τις κρατάμε στα μπαλκόνια και στα παράθυρα μας. Μην ξεχνάτε όμως ότι τα νύχια της γάτας δεν είναι σχεδιασμένα για να την κρατάνε σταθερή σε επιφάνειες από μέταλλο, πλακάκια, τούβλα ή μάρμαρο. Αυτό θα ήταν παράλογο αφού στο φυσικό περιβάλλον είναι αδύνατο να συναντήσεις παρόμοιες επιφάνειες.

Ο πραγματικός κίνδυνος για τα αγαπημένα μας κατοικίδια είναι τα κυνηγετικά τους ένστικτα. Αν δουν ένα πιθανό στόχο μπορούν να πάρουν φόρα και να πηδήξουν από το παράθυρο, το μπαλκόνι ή όποιο άλλο σημείο.

Αν μένετε σε χαμηλότερο όροφο όπως ο πρώτος ή ο δεύτερος θα σας στεναχωρήσουμε, γιατί είναι πιο πιθανό ο γάτος σας να τραυματιστεί πιο σοβαρά. Η γάτες που πέφτουν από τον 20 και πάνω, μέχρι και τον 32ο όροφο, έχουν 90% πιθανότητες επιβίωσης μετά από την χορήγηση ιατρικής φροντίδας.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία ο καλύτερος όροφος είναι ο έκτος όροφος της πολυκατοικίας, καθώς από τον έβδομο και μετά δεν αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος. Φυσικά εάν ένας άνθρωπος έπεφτε από τον έκτο όροφο κανένας δεν θα ρώταγε ποιά θα ήταν η κατάληξη.

Η γάτα είναι ικανή να γυρίσει το σώμα της στον αέρα έτσι ώστε να προετοιμαστεί για την πτώση. Αυτό το ταλέντο είναι ένα φυσικό ένστικτο της γάτας, που χρειάστηκε να την βάλουμε στις πολυκατοικίες μας για να το παρατηρήσουμε.
Ακόμη το σώμα της γάτας έχει πολύ αρνητικά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά. Η τελική ταχύτητα της πτώσης ενός ανθρώπου που θα έφτανε τα 210 km/h, στην περίπτωση της γάτας είναι μόνο 97 km/h.

Το πιο μεγάλο ύψος που έχει παρατηρηθεί πτώση γάτας που διασώθηκε ήταν οι 46 όροφοι. Έτσι λοιπόν αν δείτε την γάτα σας να κάνει ελεύθερη πτώση μην βιαστείτε να πετάξετε την άμμο και την τροφή της. Κατεβείτε κάτω και εντοπίστε το άτυχο αιλουροειδές που πιθανώς απλά ήθελε να πιάσει ένα θήραμα για να σας το προσφέρει ως δώρο.

Φροντίστε να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα για να αντιμετωπίσετε τυχόν εσωτερική αιμορραγία, σπασμένα δόντια ή κόκκαλα. Ο γάτος σας θα μπορέσει να γυρίσει σπίτι και να συνεχίσει να κοιμάται άνετος και να γεμίζει το σπίτι τρίχες.