Συνειδητό όνειρο

syneidito-oneiro

Η εμπειρία ενός συνειδητού ονείρου δεν χρειάζεται πολλές περιγραφές είναι απλά ένα όνειρο το οποίο μπορούμε να το ελέγξουμε. Πολλοί αμφιβάλλουν για την πραγματική ύπαρξη του φαινομένου και λένε ότι πρόκειται για μία απάτη. Όμως υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που πιστοποιούν την δυνατότητα ύπαρξης συνειδητών ονείρων. Με την κατάλληλη εκπαίδευση ο καθένας είναι ικανός να μάθει πώς να εκμεταλλεύεται τα όνειρα του, για να μπορέσει να δημιουργήσει τις δικές του φανταστικές εμπειρίες χρησιμοποιώντας το υποσυνείδητο του και μόνο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι κάποιος να εκμεταλλευτεί αυτή την δυνατότητα. Μπορείτε να βρεθείτε σε σουρεαλιστικά γεγονότα και μέρη, να καταπολεμήσετε τους εφιάλτες, να διερευνήσετε προβλήματα, να ικανοποιήσετε την φαντασία σας ή ακόμη και να πετάξετε.

Το συνειδητό όνειρο γεννιέται όταν αυτός που ονειρεύεται καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε ένα όνειρο αλλά δεν ξυπνάει άμεσα από αυτό. Έτσι μπορεί να συμμετάσχει με την θέληση του στα φανταστικά γεγονότα του περιβάλλοντος και να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον.

Αν και έχει κατηγορηθεί ως ένα δημιούργημα φαντασίας της νέα εποχής, υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για την εμφάνιση του φαινομένου τον 5ο αιώνα. Πρόκειται για την ιστορία ενός ευγενή που βασανιζόταν για το πώς θα ήταν η μετά θάνατον ζωή. Αυτός λεγόταν Γεννάδιος και ένα βράδυ ονειρεύτηκε ότι δέχτηκε επίσκεψη από έναν ευγενή νεαρό. Ο νεαρός τον κάλεσε σε μία σουρεαλιστική τοποθεσία όπου ακούγονταν μία τόσο όμορφη μελωδία που ξεπέρασε κάθε άλλη προγενέστερη εμπειρία του.
Ο ευγενής ξύπνησε και αντιλήφτηκε ότι όλη του η εμπειρία ήταν απλά ένα όνειρο. Το επόμενο βράδυ ο ευγενής ονειρεύτηκε ξανά και πάλι δέχτηκε επίσκεψη από τον ίδιο νεαρό. Ο νεαρός τον ρώτησε εάν αυτός τον θυμάται και ο ευγενής απάντησε «Ασφαλώς!». Ακόμη τον ρώτησε εάν έχουν συναντηθεί σε όνειρο ή στην πραγματικότητα. Ο Γεννάδιος απάντησε πως είχαν ξανασυναντηθεί σε όνειρο και παραδέχτηκε πω το σώμα του εκείνη την στιγμή βρισκόταν ξαπλωμένο στο κρεβάτι.

Αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία ενός ανθρώπου που είχε πλήρη επίγνωση του ονείρου του. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είχε κάποιο έλεγχο πάνω στο όνειρο όμως από τις αναφορές του Αγίου Αυγουστίνου γνωρίζουμε πως βρήκε απάντηση στα ερωτήματα που τον απασχολούσαν.

Τον 8ο αιώνα υπήρξε μία αίρεση μοναχών που μελετούσε το Βιβλίο του Θανάτου. Αυτοί οι μοναχοί υποστήριζαν ότι μπορούσαν να ελέγξουν την κατάληξη της μετά θάνατον ζωής με τον έλεγχο των ονείρων. Βέβαια στις γραφές που μας έχουν αφήσει δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι πραγματικά μπορούσαν να ελέγξουν τα όνειρα τους ούτε πώς το έκαναν αυτό.

Τον 19Ο αιώνα ένας διάσημος επιστήμονας της εποχής έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Πως ν οδηγήσετε τα όνειρα σας», δίνοντας αποτελεσματικές τεχνικές για την ανάπτυξη της ικανότητας του συνειδητού ονείρου.

Έπρεπε να έρθει ο επιφανής ψυχολόγος LaBerge για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του συνειδητού ονείρου. Ο LaBerge είχε από μόνος του βιώσει την εμπειρία του συνειδητού ονείρου και αποφάσισε να αποδείξει την ύπαρξη του στην επιστημονική κοινότητα ολοκληρώνοντας μια έρευνα τα ευρήματα της οποίας έχουν επαληθευτεί πολλές φορές.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές να ελέγξεις τα όνειρα. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να έχεις την δυνατότητα να ανακαλέσεις και να θυμηθείς τα όνειρα σου. Ο πιο απλός τρόπος είναι να κρατήσεις ένα ημερολόγιο των ονείρων σου αμέσως μόλις ξυπνάς.

Όταν βρεθείτε να ονειρεύεστε προσπαθήστε να επαληθεύσετε ότι βρίσκεστε σε ένα όνειρο. Αυτό είναι πολύ εύκολο καθώς αρκεί να κάνετε μία από τις απλές καθημερινές πράξεις για να αντιληφτείτε την διαφορά. Μπορείτε να δείτε την ώρα και να την ελέγξετε λίγες στιγμές αργότερα. Αν βρισκόσασταν σε επαγρύπνηση η διαφορά της ώρας θα ήταν ελάχιστη όσο και ο χρόνος που πέρασε ανάμεσα σε κάθε έλεγχο. Ενώ μέσα στο όνειρο η διαφορά της ώρας θα είναι παράλογη ή γενικά μη αναμενόμενη.

Το φαινόμενο του συνειδητού ονείρου θέλει πολύ έρευνα ακόμη για να αποκτήσουμε περισσότερη γνώση πάνω σε αυτό. Πάντως η καλύτερη και η πιο πρακτική χρήση αυτής της δυνατότητας είναι η καταπολέμηση των εφιαλτών που σας ταλαιπωρούν.