Αϋπνία

insomnia

Η αϋπνία είναι η διαταραχή του ύπνου. Οι άνθρωποι που έχουν αϋπνία έχουν μεγάλο πρόβλημα στο να κοιμηθούνε κανονικά ή να τους πάρει ο ύπνος. Κάθονται αρκετή ώρα μέχρι να τους πάρει ο ύπνος και πολλές φορές ξυπνάνε με το παραμικρό θόρυβο ή και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο.

Η αϋπνία χωρίζεται σε εποχιακή και χρόνια.

Η εποχιακή αϋπνία είναι αποτέλεσμα έντονης ψυχολογικής κατάστασης , όπως άγχος , ψυχολογικής πίεσης λόγο οικογενειακών προβλημάτων ή από κάποια τραυματική εμπειρία. Η εποχιακή αϋπνία συνήθως μετά από μερικές μέρες η εβδομάδες ξεπερνιέται. Με την βοήθεια του ψυχολόγου μπορεί να ξεπεραστεί και πιο εύκολα.

Η χρόνια αϋπνία διαρκεί από μήνα και πάνω. Σε αντίθεση με την εποχιακή, η χρόνια αϋπνία μπορεί να προέρχεται από δευτερεύων παράγοντες και να εντοπίζεται πιο δύσκολα. Τα αιτία μπορεί να είναι πολλά και διάφορα, όπως έντονη ψυχολογική φόρτωση, χρόνια χρήση φαρμακευτικής αγωγής, υπερβολικά πολλούς καφέδες την ημέρα ή κάποια φοβία.

Η χρόνια αϋπνία μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας και να μην έχει ο πάσχοντας ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να μην συγκεντρωθεί σε κάποια αποστολή που έχει αναλάβει, δυσκολίες εκμάθησης και απώλεια μνήμης.

Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει και ατυχήματα. Ας πούμε σε μία στιγμή που οδηγάτε αρχίζετε να δυσκολεύεστε στην αναπνοή και πανικοβάλλεστε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ατυχήματος επειδή δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στην οδήγηση.

Με το να εντοπίσετε τα αίτια της χρόνιας αϋπνίας θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση ή και να θεραπεύει οριστικά. Ο ψυχολόγος σας θα μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να ξεπεράσετε το πρόβλημα σας. Μπορεί για την αντιμετώπιση της χρόνιας αϋπνίας να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με τις συμβουλές του ψυχολόγου.

Για την εποχιακή αϋπνία μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και μερικές συμβουλές από τον ψυχολόγο σας θα ήταν αρκετές.
Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και το κάθε πρόβλημα είναι μοναδικό, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ψυχολογική του κατάσταση μπορεί να αντιδρά και στο πρόβλημα του αλλιώς.

Καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχολόγο για να σας καθοδηγήσει στην εντόπιση και αντιμετώπιση του προβλήματος.