Ενοικιαζόμενα δημόσια ποδήλατα και στην Ελλάδα

Ενοικιαζόμενα δημόσια ποδήλατα και στην ΕλλάδαΈνα από τα πιο δημοφιλή και πρακτικά συστήματα μεταφοράς σε πολλά ευρωπαϊκά αστικά κέντρα, όπως είναι το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, η Βαρκελώνη και άλλα, είναι αυτό της ενοικίασης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης τα οποία βρίσκονται σταθμευμένα σε κεντρικά σημεία έναντι μικρού αντιτίμου. Στη χώρα μας, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι δύσκολη η εφαρμογή αυτού του συστήματος, καθώς απουσιάζουν οι βασικές προϋποθέσεις και υποδομές.

Παρ’ όλα αυτά, πέντε δήμοι της Αττικής και οκτώ της επαρχίας διεξάγουν προσπάθειες να εφαρμόσουν το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το πρόγραμμα Αστικής Αναζωογόνησης 2012-2015. Πρόκειται για τους δήμους Αμαρουσίου, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου, Μαραθώνα και Κερατσινίου καθώς και τους δήμους Ναυπλίου, Κιάτου, Αιγίου, Αρχαίας Ολυμπίας, Βόνιτσας, Διδυμότειχου, Καρδίτσας και Καβάλας.

Σε όλους αυτούς τους δήμους γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την οργάνωση του συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων. Τα ποδήλατα αυτά θα κατασκευάζονται και θα συναρμολογούνται εντός Ελλάδος και τα έξοδα θα κυμαίνονται στα 30 ευρώ το χρόνο, όπου τα πρώτα 45 λεπτά της διαδρομής θα είναι δωρεάν. Πρόκειται για ποδήλατα με εσωτερικές ταχύτητες και κατάλληλα για την πόλη φρένα, ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στους χρήστες τους. Η αρχή θα γίνει με την παράδοση 60 τέτοιων ποδηλάτων στο Μοσχάτο, 70 στο Μαρούσι και 30 στη Ν. Σμύρνη, αν και δεν θα υπάρχουν οι απαραίτητοι ποδηλατόδρομοι που θα προφυλάσσουν τους αναβάτες και θα τους διαχωρίζουν από την υπόλοιπη κίνηση οχημάτων.

Αν στο μέλλον αντιμετωπιστεί και το παραπάνω ζήτημα και ταυτόχρονα αλλάξει στάση του κοινού απέναντι στη χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου με ανάλογες ενημερωτικές καμπάνιες, σίγουρα οι πόλεις μπορούν να γίνουν πιο ανθρώπινες, τόσο όσον αφορά την κίνηση στους δρόμους, όσο και όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση που απορρέει από τη μαζική χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων.