«Να μείνω ή να φύγω;» ρωτούν οι μετανάστες της Γερμανίας

Τηλέμαχος - Should I Stay or Should I Go?Οι μνηστήρες έχουν έχουν τον απόλυτο έλεγχο της λεηλατημένης Ελλάδας. Ο Οδυσσέας είναι εξαφανισμένος και ο Τηλέμαχος, ο νεαρός γιος του, θέτει στη χειμωνιάτικη, βασανισμένη από την κρίση Αθήνα το διαχρονικό ερώτημα: Να μείνει κανείς ή να φύγει; Να περιμένουμε κάποιον ήρωα που θα γυρίσει στην πατρίδα; Να καθαρίσουμε μόνοι μας τους στάβλους του Αυγεία ή να φύγουμε, όπως οι πατεράδες μας;

Οι δύο Έλληνες σκηνοθέτες Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσικινόρης προσκάλεσαν μια πληθώρα πρωταγωνιστές διαφορετικών γενεών οι οποίοι περνούν τη ζωή τους ανάμεσα στη Ελλάδα και τη Γερμανία απαντώντας πάντα από την αρχή το ερώτημα αυτό. Οι ιστορίες τους και οι αφηγήσεις για τις αναχωρήσεις και τις επανόδους στην πατρίδα είναι άμεσα συνυφασμένες με το έπος για τις περιπλανήσεις και τις περιπέτειες του Οδυσσέα.

Αλλοτινοί μετανάστες και Γκασταρμπάιτερ, σύγχρονοι Αθηναίοι θύματα της σημερινής οικονομικής κρίσης, ηθοποιοί και ειδικοί σε συζητήσεις επί σκηνής μαζί με τον Πρόδρομο Τσινικόρη, που υποδύθηκε τον Τηλέμαχο, την κατάσταση ολόκληρης της Ευρώπης. Αφηγούνται τις προσωπικές τους οδύσσειες, τις συναντήσεις τους με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τις εμπειρίες που έχουν να κάνουν με τις απώλειες, την εξαπάτηση, την ενοχή και τα χρέη, την ανεργία και την αυταπάρνηση. Έτσι συνέδεσαν ο Τηλέμαχος και οι συνταξιδιώτες του τις προσωπικές και τις ξένες εικόνες στη σύγχρονη αντιπαράθεση με την κρίση.
Όπως ανέφερε ο Χρήστος, “αν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, θα πουν ο Γερμανός ήρθε. Επομένως στη Γερμανία είμαστε ξένοι, στην Ελλάδα είμαστε ξένοι. Πού δεν είμαστε ξένοι; Μήπως στην Τουρκία;”.

Η συνάντηση αυτή είχε αφορμή τη δίγλωσση, στα γερμανικά και στα ελληνικά παράσταση “Τηλέμαχος – Should I stay or should I go?” που έχει ανέβει στο θέατρο Ballhaus Naunynstrasse του Βερολίνου αλλά παρουσιάστηκε και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Αθήνας.
Προβληματισμοί και αληθινές ιστορίες Ελλήνων μεταναστών παραλληλίστηκαν με αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου.
Ένα επίκαιρο έργο.