Ολλανδοί αρχιτέκτονες αναλαμβάνουν την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας

Ολλανδοί αρχιτέκτονες αναλαμβάνουν την ανάπλαση του κέντρου της ΑθήναςΤο ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra επικράτησε τελικά στο διαγωνισμό που διεξήχθη με συμμετοχές από όλη την Ευρώπη αναζητώντας τις καλύτερες προτάσεις για την αναδιαμόρφωση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Η πρόταση των Ολλανδών αρχιτεκτόνων είχε τον τίτλο “One Step Beyond”.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την οικονομική στήριξη και οργάνωση από το Ίδρυμα Ωνάση. Απώτερος στόχος του πλάνου αυτού είναι η ανάπλαση τελικά και του οικιστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, όπου θα δημιουργηθεί ένα “τρίγωνο αναγέννησης”, κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, μαζί με την Πανεπιστημίου, το Φαληρικό Όρμο και το Ελληνικό με το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου είναι η συναίνεση και η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά, όπως δήλωσαν ομόφωνα πολιτικοί και μέλη της κυβέρνησης που παραβρέθηκαν στην τελετή.

Μνεία έγινε επίσης για τη δημιουργία ταμείου αστικής ανάπτυξης για την αξιοποίηση ακινήτων καθώς και για κοινοτικά κονδύλια που είναι απαραίτητα για τα έργα ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός για τα οποία φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Okra που επικράτησε τελικά συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα διεθνώς γραφεία που ασχολούνται με το σχεδιασμό δημόσιου αστικού χώρου. Με έδρα την Ουτρέχτη, έχει σχεδιάσει το κέντρο της ελβετικής Βασιλείας, το κέντρο της Κοπεγχάγης, το Croydon και τους Cutty Sark Gardens του Λονδίνου καθώς και πολλά σημαντικά ακόμα έργα.

Τα βασικά στοιχεία που διέπουν την πρόταση του ολλανδικού γραφείου αφορούν:

  • Τη δημιουργία μιας προσιτής πόλης με τις πλατείες Συντάγματος, Ομόνοιας, Δικαιοσύνης και μια πράσινης “όασης” στη μέση της οδού Πανεπιστημίου.
  • Τη διαμόρφωση μιας πόλης ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή, όπου το άφθονο και κυρίαρχο πράσινο θα δημιουργεί σκιά και θα μειώνει τις αστικές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, επιφέροντας και την απαραίτητη σήμερα εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με τη διαχείριση του βρόχινου νερού, το οποίο θα συγκεντρώνεται σε δεξαμενές και αλλού.
  • Τη δημιουργία μιας “ζωντανής” πόλης με χώρους διαμορφωμένους κατάλληλα για πολιτιστικά δρώμενα κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου, με το διαδραστικό διακοσμητικό φως να συμβάλλει τα βράδια στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας.

Οι Ολλανδοί αρχιτέκτονες είναι βέβαιοι ότι η υλοποίηση του σχεδίου τους είναι εφικτή και θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του αστικού χώρου του κέντρου και της ποιότητας ζωής στην Αθήνα.