Η Bienalle της Βενετίας φιλοξενεί τη σύγχρονη τέχνη

Η Bienalle της Βενετίας φιλοξενεί τη σύγχρονη τέχνηH Biennale της Βενετίας είναι μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες εκθέσεις τέχνης. Πραγματοποιείται μια φορά κάθε δύο χρόνια στη Βενετία. Συγκεκριμένα, διεξάγεται τα μονά έτη.

Ο θεσμός μετρά ήδη σχεδόν 120 χρόνια ζωής, αφού η πρώτη Bienalle διεξήχθη το 1895, με τις εικαστικές τέχνες να παίζουν κεντρικό ρόλο. Πλέον η Bienalle έχει διεθνή χαρακτήρα και φιλοξενεί κάθε είδους καινοτομίες της σύγχρονης τέχνης. Είναι η έκθεση που κράτησε ζωντανή την τέχνη τα δύσκολα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους δίνοντας την ευκαιρία στους καλλιτέχνες της εποχής να εκθέσουν τα έργα τους. Μετά το Β’ Π.Π. η Bienalle επανήλθε με έντονο ενδιαφέρον στα avant-garde καλλιτεχνικά κινήματα της Ευρώπης και όχι μόνο, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων έργα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και κατατάσσοντας πρώτη την pop art επίσημα στη σύγχρονη τέχνη με τη βράβευση του εκπροσώπου της Robert Rauschenberg το 1964.

Τα πολιτικά κινήματα του 1968 δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Bienalle, η οποία και απέκτησε έναν πιο θεματικό χαρακτήρα τα επόμενα χρόνια. Π.χ. το 1974 ήταν αφιερωμένη στη Χιλή, αποτελώντας μια πολιτιστική διαμαρτυρία κατά της δικτατορίας του Πινοσέτ. Τα χρόνια που ακολούθησαν έκανε την είσοδό της στην καλλιτεχνική σκηνή της Bienalle η μετα-μοντέρνα τέχνη, με επιτυχημένες εκθέσεις.
Στη φετινή Bienalle την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Στέφανος Τσιβόπουλος. Ο Στέφανος Τσιβόπουλος έχει σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη συνέχεια στις Gerrit Rietveld Academieμ και Rijksakademie van beeldende kunsten στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Έχει τιμηθεί με το Golden Cube Award στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Κάσελ Γερμανίας για το έργο του Untitled (The Remake).