«Εξωγήινα» κρανία ανακαλύφθηκαν στο Μεξικό

Η αρχαιολογική ανακάλυψη δεκατριών κωνόσχημων κρανίων στο Μεξικό προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του αρχαιολογικού κόσμου.

"Εξωγήινα" κρανία ανακαλύφθηκαν στο ΜεξικόΤα οστά, η ηλικία των οποίων εκτιμάται στα χίλια χρόνια περίπου, χρονολογούνται πίσω στο 945-1308 μ.Χ. Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν τυχαία στη διάρκεια της ανασκαφής για ένα αρδευτικό σύστημα στη βορειοδυτική πολιτεία του Σονόρα του Μεξικού. Τα παραμορφωμένα αυτά κρανία είναι κάτι ασυνήθιστο. Στην περιοχή υπήρχε ένα ισπανικό νεκροταφείο με 25 κρανία, τα 13 από τα οποία ήταν παραμορφωμένα. Δεν είναι γνωστό στους αρχαιολόγους γιατί ειδικά αυτός ο πληθυσμός παραμόρφωσε τα κρανία τους. Η παραμόρφωση των ανθρώπινων κρανίων ήταν μέρος μιας αρχαίας τελετουργίας η οποία πραγματοποιούνταν πριν από 1000 χρόνια στην περιοχή αυτή. Επιτυγχανόταν δένοντας το κεφάλι του ανθρώπου ανάμεσα σε δύο κομμάτια ξύλο με τα οποία ασκούνταν πίεση στο κρανίο. Η κρανιακή παραμόρφωση έχει χρησιμοποιηθεί από διαφορετικές κοινωνίες στον κόσμο ως τελετουργική πρακτική, για τη διάκριση κοινωνικής θέσης εντός μιας ομάδας ή και για τη διάκριση μεταξύ κοινωνικών ομάδων.

Ενώ ο αρχαιολογικός αυτός τόπος, γνωστός ως El Cementerio, ανακαλύφθηκε το 1999, οι αρχαιολόγοι ολοκλήρωσαν την ανάλυση των σκελετικών λειψάνων μόλις πρόσφατα. Σκοπεύουν ωστόσο να συνεχίσουν τις έρευνές τους. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης μενταγιόν, σκουλαρίκια για τα αυτιά και τη μύτη και άλλα κοσμήματα.