Το Λούβρο επιστρέφει έργα-λάφυρα των ναζί

Το Λούβρο επιστρέφει έργα-λάφυρα των ναζίΗ Γαλλία εξακολουθεί την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα διάστημα προκειμένου να επιστρέψει στον τόπο και τους ανθρώπους που ανήκουν εκείνα τα έργα τέχνης που είχαν φτάσει, μεταξύ άλλων, και στο μουσείο του Λούβρου παράνομα από τους ναζί.

Συγκεκριμένα, επτά ζωγραφικοί πίνακες που είχαν αποσπαστεί βίαια από τους Εβραίους κατόχους τους τη δεκαετία του 1930 επιστράφηκαν πίσω στους απογόνους αυτών. Τέσσερα από αυτά τα έργα φιλοξενούνταν ως σήμερα στο Λούβρο, ενώ τα έξι από αυτά ανήκαν στον Richard Neumann, ο οποίος πούλησε τα έργα του σε εξευτελιστική τιμή προκειμένου να σώσει τη ζωή του αποδρώντας από τη Γαλλία. Το δε έβδομο ζωγραφικό έργο ανήκε στον Josef Wiener, Εβραίο τραπεζίτη που κατοικούσε στην Πράγα της Τσεχίας.

Όπως είναι γνωστό, ο Χίτλερ είχε σχεδιάσει την οικοδόμηση μιας γκαλερί τέχνης στο Linz της Αυστρίας, που είναι και η γενέτειρα πόλη του. Στόχος του, να γεμίσει την γκαλερί με τα έργα τέχνης που είχαν λαφυραγωγήσει οι ναζί κατά τις επιδρομές τους σε μουσεία και συλλέκτες, κυρίως Εβραίους φυσικά, από όλη την Ευρώπη. Οι συγγενείς των θυμάτων των ναζί είναι εκείνοι που διεκδίκησαν αρχικά από τη γαλλική κυβέρνηση την αποκατάσταση της ζημιάς και την επιστροφή των έργων που τους ανήκαν. Η γαλλική κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα το 2012, αφού πρώτα διεξήχθησαν οι σχετικές έρευνες για να πιστοποιηθεί η καταγωγή των έργων.