Το γερμανικό κανάλι ARD αποκαλύπτει…

Το γερμανικό κανάλι ARD αποκαλύπτει...

Το γερμανικό κανάλι ARD αποκαλύπτει…

Συγκλονιστικό ήταν το ρεπορτάζ του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού ARD που προβλήθηκε από τη ΝΕΤ με θέμα την ελληνική κρίση και τον τρόπο που αυτή μεθοδεύτηκε για την πλήρη εκμετάλλευση του ελληνικού λαού και τη δημιουργία ενοχικού συμπλέγματος σε αυτόν. Αποκαλυπτικές πραγματικά ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Focus.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Ρέγκλινγκ αποκάλυψε ότι η Γερμανία μάλλον έχει ωφεληθεί από το ελληνικό χρέος, αφού το γερμανικό κράτος δεν δανείζει στη χώρα μας απευθείας, αλλά μέσω μηχανισμών στήριξης οι οποίοι επιβάλλουν επιτόκια πολύ υψηλότερα από εκείνα με τα οποία δανείζεται το ίδιο.

Έτσι η Γερμανία αποτελεί για τη χώρα μας ουσιαστικά δανειστή-τοκογλύφο που ως τώρα έχει κερδίσει γύρω στα 15 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την προπαγάνδα για το αντίθετο, οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν έχουν επιβαρυνθεί μέχρι τώρα ούτε στο ελάχιστο από τις προσπάθειες “στήριξης” της Ελλάδας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αποκάλυψε επίσης ότι δεν αληθεύει η άποψη πως τα δανεικά προς τη χώρα μας είναι και… αγύριστα, αφού είναι υποχρεωτική η αποπλήρωση αυτών των δανείων – αφού περί δανείων πρόκειται. Μάλιστα, το ποσό που έχει λάβει η χώρα μας ουσιαστικά από τη Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό κανάλι, δεν ξεπερνά τα 15.2 δισ. ευρώ, ποσό είναι μηδαμινό μπροστά στα κέρδη που έχει αποκομίσει και θα αποκομίσει το γερμανικό κράτος στο μέλλον μέσω της ελληνικής κρίσης. Εξάλλου, σημαντικό τμήμα των 130 δισ. ευρώ που θεωρητικά θα δοθούν στη χώρα μας από τις χώρες της Ε.Ε. δεν είναι κεφάλαιο, αλλά χρηματικές εγγυήσεις οι οποίες θα αποπληρωθούν μόνο αν η Ελλάδα φτάσει στη χρεοκοπία.

Το πιο εντυπωσιακό όμως της υπόθεσης είναι η άγνοια που δήλωσε επί του θέματος στο γερμανικό κανάλι η πλειονότητα των Γερμανών βουλευτών που αποτελούν μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το ρεπορτάζ αυτό του ARD αποτελεί μια κίνηση διαχωρισμού του από τα αναληθή στοιχεία που διακινούν τα υπόλοιπα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία το κανάλι χαρακτηρίζει ως “παραμύθια” και τα οποία οδηγούν τους Γερμανούς πολίτες στην αντίληψη ότι εκείνοι επιβαρύνονται με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Αποκαλυπτική επίσης είναι η πληροφορία του γερμανικού καναλιού ότι η γερμανική βιομηχανία και κατ’ επέκταση οικονομία έχει κερδίσει σημαντικά από την ελληνική κρίση, αφού οι παραγγελίες προς αυτήν αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή το ευρώ έχει υποτιμηθεί, λόγω κυρίως της ελληνικής κρίσης, απέναντι στα άλλα ανταγωνιστικά νομίσματα, έτσι ώστε οι γερμανικές εξαγωγές να στοιχίζουν λιγότερο.
Κρίσιμη είναι και η άποψη που εκφράστηκε στο ρεπορτάζ από οικονομικού αναλυτή ότι εκείνο που χρειάζεται είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και όχι η πολιτική λιτότητας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το σχέδιο Μάρσαλ, χάρη στο οποίο αναστηλώθηκε το γερμανικό κράτος και η γερμανική οικονομία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.