Η Ελλάδα προσχωρεί στη συμφωνία για τον αγωγό TAP

Η Ελλάδα προσχωρεί στη συμφωνία για τον αγωγό TAPΗ υπογραφή για τον αγωγό TAP αποτελεί μια σημαντική κίνηση όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, η Ελλάδα θέλει και πρέπει να δηλώνει την ενεργή παρουσία της σε τέτοιου είδους εξελίξεις. Με την προσχώρησή μας στη συμφωνία για τον αγωγό TAP η Ελλάδα θα συναποφασίζει ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κρίσιμης δε σημασίας είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που θα διασφαλιστεί ο εφοδιασμός της χώρας μας με φυσικό αέριο, θα ενισχυθεί και η οικονομική ανάπτυξη, κάτι που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον Δ. Αβραμόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας της γειτονικής Αλβανίας Edmond Haxhinasto και τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης Corrado Passera. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης οι ελβετικές εταιρείες Axpo και Statoil και η γερμανική εταιρεία E. ON Ruhrgas.

Τα οφέλη της χώρας μας από την κατασκευή και εγκατάσταση αυτού του αγωγού θα είναι πολλαπλά. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο αγωγός TAP πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας στη Νότια Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη. Καταρχήν, θα δημιουργηθούν άμεσα γύρω στις 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του αγωγού, οι οποίες μάλιστα θα αφορούν και περιοχές που μαστίζονται έντονα από την ανεργία σήμερα. Έπειτα, αναμένεται εισροή επενδυτικών κεφαλαίων που στη χώρα μας θα φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας.

Ο αγωγός αυτός θα έχει μήκος γύρω στα 800 χλμ., τα περισσότερα από τα οποία θα είναι στη χώρα μας και τα υπόλοιπα στην Αλβανία, υποθαλάσσια στην Αδριατική και στην Ιταλία.

Ο TAP αναμένεται να παρέχει αρχικά ενέργεια σε 7 περίπου εκατομμύρια σπίτια, ενώ στόχος είναι το νούμερο αυτό να αυξηθεί σταδιακά. Το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού έχει αναλάβει η εταιρεία Trans Adriatic Pipeline AG, τη μετοχική βάση της οποίας συνθέτουν η ελβετικών συμφερόντων Axpo, η νορβηγικών συμφερόντων Statoil και η γερμανικών συμφερόντων E.ON Ruhrgas.
Όπως είναι φυσικό, μέσα από τη διαδικασία αυτή αναμένεται να επωφεληθεί ο τελικός καταναλωτής, καθώς θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και θα αναβαθμιστούν οι υποδομές.