Πρωτιά της Ελλάδας στα προγράμματα απεξάρτησης

Πρωτιά της Ελλάδας στα προγράμματα απεξάρτησης

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, η Ελλάδα κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ποιότητα των προγραμμάτων απεξάρτησης. Ναι, η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τη Γερμανία ή και τη Σουηδία ακόμα στον τομέα της φαρμακευτικής αγωγής και φροντίδας ασθενών που είναι εξαρτημένοι από οπιώδη.

Η μελέτη αυτή που διεξήχθη σε δέκα χώρες της Ευρώπης κι έχει ονομαστεί EQUATOR από τα αρχικά των λέξεων European Quality Audit of Opioid Treatment, έδειξε ότι όλοι οι ασθενείς που συμμετέχουν στη χώρα μας σε αντίστοιχα προγράμματα απεξάρτησης δέχονται και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Πορτογαλία, παρουσιάζονται τα πιο χαμηλά ποσοστά κακής χρήσης από τους ασθενείς των φαρμακευτικών ουσιών που τους χορηγούνται, 10% και 8% αντίστοιχα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Δανία που φτάνει το 51%! Δεν είναι παράξενο λοιπόν που το δείγμα των ασθενών που συμμετέχουν στην έρευνα είναι επίσης το υψηλότερο ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, οι ασθενείς στη χώρα μας λαμβάνουν και πολύ μεγάλη ενημέρωση σχετικά με αυτά τα προγράμματα θεραπείας για την απεξάρτησή τους. Όπως δήλωσε ο ΟΚΑΝΑ (ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών): «Με βάση όλα τα παραπάνω, καταδεικνύεται η ασφάλεια της παροχής φαρμακευτικής θεραπείας στην Ελλάδα, αλλά και η ουσιαστική δουλειά του ΟΚΑΝΑ και του θεραπευτικού προσωπικού του στη διαμόρφωση ενός θεραπευτικού πλαισίου, που πραγματικά στηρίζει βήμα βήμα τον ασθενή μέχρι την αποκατάστασή του, διασφαλίζοντας έτσι ολιστικά την ατομική και συνολικά τη δημόσια υγεία».

Το μόνο απαισιόδοξο της ιστορίας είναι ότι το υπουργείο Υγείας σκέφτεται να κάνει περικοπές και εδώ περιορίζοντας τον προϋπολογισμό για το ΟΚΑΝΑ.