Νιγηριανός αγρότης μηνύει τη Shell και δικαιώνεται

Νιγηριανός αγρότης μηνύει τη Shell και δικαιώνεταιΜια είδηση πραγματικά αισιόδοξη, όσον αφορά την αξιοπρέπεια των απλών ανθρώπων και την αμεροληψία της Δικαιοσύνης είναι αυτή που μας έρχεται από τη μακρινή Νιγηρία. Πρόκειται για τη δικαίωση ενός Νιγηριανού αγρότη από το Δέλτα του Νίγηρα ο οποίος είχε υποβάλει πριν από κάποια χρόνια μήνυση κατά της πετρελαιοβιομηχανίας Shell. Ο Νιγηριανός είχε υποστεί ζημιά στις καλλιέργειές του από τον αγωγό της εταιρείας, ο οποίος είχε μολύνει τη γη του.

Ο δικαστικός αγώνας του Αφρικανού αγρότη διεξήχθη κατά της θυγατρικής της Shell Petroleum Development Company of Nigeria, η οποία κατηγορούνταν για δύο ακόμα πετρελαιοκηλίδες που δημιουργήθηκαν από το 2004 ως το 2007 στην περιοχή, προξενώντας ζημιές στις περιουσίες και τις σοδειές πέντε συνολικά αγροτών. Το δικαστήριο της Χάγης δικαίωσε τον εν λόγω αγρότη, ο οποίος και έλαβε αποζημίωση από την εταιρεία.

Σίγουρα μιλάμε για τη θυγατρική της Shell και για έναν μόνο από τους πέντε συνολικά αγρότες που ζημιώθηκαν, ωστόσο πρόκειται για μια σημαντική και συμβολική νίκη του απλού ανθρώπου ενάντια σε μεγαθήρια όπως η πετρελαιοβιομηχανία της Shell και μάλιστα από ένα διεθνές δικαστήριο που έχει κατηγορηθεί ότι δεν “αγγίζει” τους παγκόσμια ισχυρούς. Η Shell, που έχει την έδρα της στη Χάγη, πρόβαλε ως αιτιολογία για τη διαρροή του πετρελαίου τα σαμποτάζ που δέχεται, δικαιολογία όμως που δεν έπεισε το δικαστήριο να την αθωώσει, εφόσον δεν έλαβε, σύμφωνα με αυτό, τα ανάλογα μέτρα για να αποφευχθούν αυτές οι πράξεις δολιοφθοράς.

Μια αισιόδοξη λοιπόν είδηση, που διαψεύδει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι είναι πάντα μάταια κάθε προσπάθεια να τα βάζουμε με τους ισχυρούς στον αγώνα μας να αλλάξουμε τα πράγματα.