Αποζημιώσεις από την Google ζητούν οι Ευρωπαίοι εκδότες

Αποζημιώσεις από την Google ζητούν οι Ευρωπαίοι εκδότεςH Google συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 80 εκατ. δολάρια τις γαλλικές εφημερίδες, προκειμένου να αναπτύξουν την ιντερνετική παρουσία τους και να αυξήσουν τα έσοδά τους από τη διαφήμιση μέσω διαδικτύου. Η διένεξη που έχει προκύψει αφορά το αν η Google θα πρέπει να πληρώνει για να εμφανίζει ειδησεογραφικό περιεχόμενο στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής της.

Η συμφωνία θα παρέχει στους ειδησεογραφικούς εκδοτικούς οργανισμούς πρόσβαση στις πλατφόρμες διαφήμισης της Google. Οι Ευρωπαίοι εκδότες που χάνουν χρήματα αλλά και αναγνώστες είχαν ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας να αναγκάσουν την Google να τους καταβάλει αποζημιώσεις. Η Google όμως απείλησε ότι θα σταματήσει να καταχωρίζει τις ευρωπαϊκές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αν χρεωνόταν για το περιεχόμενο.

Ωστόσο ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκδοτών Fr. Pinto Balsemao δεν πιστεύει ότι ο γίγαντας της αναζήτησης έχει συνεισφέρει επαρκώς. Μάλιστα, είναι της άποψης ότι θα πρέπει να αποζημιώσει όλους τους Ευρωπαίους εκδότες, αφού έχει οικονομικό όφελος από διαφημίσεις που πωλούνται με φόντο περιεχόμενο το οποίο είναι δωρεάν. Σίγουρα δεν ο Balsemao δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσά, όμως η Google δεν μπορεί να παραβλέψει τις απαιτήσεις του, δεδομένου ότι πίσω από αυτόν έχει 26 μεγάλους παροχείς περιεχομένου – όχι ευκαταφρόνητο νούμερο.