Φεστιβάλ Σάτιρας «Μώμος ο Πατρεύς»

Φεστιβάλ Σάτιρας "Μώμος ο Πατρεύς"Το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας “Ρεφενέ” είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ασχολείται με το θέατρο, το λόγο, τις εικαστικές τέχνες και άλλα. Το Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων με την ονομασία “Μώμος ο Πατρεύς” έχει στόχο να συνδέσει ξανά το Πατρινό Καρναβάλι με τις ρίζες του, δηλαδή τη σάτιρα. Μέσο για την επίτευξη του στόχου είναι εδώ το θέατρο και συγκεκριμένα η επιθεώρηση. Και όλα αυτά εν όψει και στο κλίμα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στο Φεστιβάλ Σάτιρας καλούνται να συμμετάσχουν ερασιτεχνικοί θίασοι από όλη την Ελλάδα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας πρωτότυπης παράστασης η οποία θα συναπαρτίζεται από σατιρικά δεκάλεπτα.

Περιεχόμενο, ως συνέχεια της παράδοσης, η σάτιρα της πολιτικής, κοινωνικής, ηθικής πραγματικότητας αλλά και η παρουσίαση αποκριάτικων εθίμων άλλων περιοχών.

Η ονομασία του Φεστιβάλ “Μώμος ο Πατρεύς” προέρχεται από το ψευδώνυμο του Πατρινού σατιρικού συγγραφέα Ηλία Α. Συνοδινού. Στην ελληνική αρχαιότητα ωστόσο ο Μώμος ήταν ο θεός του σκώμματος, δηλαδή της χλεύης και του σαρκασμού, που διώχτηκε από τον Όλυμπο επειδή αμφισβήτησε τον Δία.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βραβεία σατιρικού κειμένου, σατιρικού τραγουδιού, υποκριτικής, σάτιρας και κοστουμιών.

Στόχος του “Ρεφενέ”, η διοργάνωση του Φεστιβάλ αυτού κάθε Ιανουάριο εφεξής.