Σωκράτης. Η «θεϊκή εντολή»

sokratisΗ αναφορά στον όρο «Προσωκρατικοί» που ορίζουν όλους τους προηγούμενους φιλόσοφους της αρχαιότητας, φανερώνει τη σπουδαιότητα του Έλληνα φιλόσοφου Σωκράτη (469-399 π.χ.)

Έχουν γράψει για τη φιλοσοφία του και τη ζωή του Ο Πλάτων ως μαθητής του, ο ιστορικός Ξενοφών, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, και τον αναφέρει σατυρικά κι ο Αριστοφάνης.

Υπήρξε γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης, μαίας από τον Δήμο Αλωπεκής και παντρεύτηκε τη Ξανθίπη σε μεγάλη ηλικία. Επίσης αναφέρεται κι η ενασχόλησή του αρχικά με τη γλυπτική, το επάγγελμα του πατέρα του αλλά στα 17 του γνωρίζει τον φιλόσοφο Αρχέλαο κι έκτοτε αφοσιώθηκε με αγάπη στη φιλοσοφία.

Στην απολογία του ο Σωκράτης ονομάζει τη φιλοσοφία, «θεϊκή εντολή». Ο ίδιος, παρακινημένος από μια «εσωτερική φωνή» που τον καθοδηγούσε την ονόμαζε δαιμόνιο. Μίλαγε για πολλά θέματα της κοινωνίας, της πολιτικής, της θρησκείας, και της ορθής διαβίωσης και τον παρακολουθούσαν πολλοί και μ’ ενδιαφέρον, χωρίς χρήματα και πρόγραμμα, καθώς αυτό γινόταν οπουδήποτε κι οποτεδήποτε.Δεν ήθελε ποτέ ν’ ασχοληθεί με τη πολιτική. Έλαβε όμως μέρος σε τρεις εκστρατείες, όπου στη μάχη της Αμφίπολης το 422 π.χ. έσωσε τη ζωή του Αλκιβιάδη. Το 404 π.χ. αρνείται να συλλάβει δημοκρατικό πολίτη, οπότε έρχεται αντιμέτωπος με τους 30α Τυράννους.

Τον καταδικάζουν σε θάνατο κατόπιν δίκης όπου και η «Απολογία» του για ασέβεια προς τους θεούς και σπορά «καινών δαιμονίων» ανάμεσα στους νέους των Αθηνών το 399 π.χ. αλλά βασικά η αιτία ήταν πως ένας από τους μαθητές του συνεργάστηκε με τους τυράννους.

SOCRATIS.ELLANIOSΚαθώς απαγορεύονταν οι εκτελέσεις πριν την επιστροφή του ιερού πλοίου της Δήλου από τις γιορτές, έμεινε φυλακή 30 μέρες όπου οι μαθητές του προσπάθησαν να τον πείσουν να αποδράσει από τον άδικο θάνατο, σύμφωνα με τον διάλογο του Πλάτωνα «Κρίτων», αλλά αρνήθηκε δηλώνοντας υποταγή στους νόμους της πολιτείας και ήπιε το κώνειο.

Έμεινε στην ιστορία για την υπομονή του, αλλά και για την εν γένει φιλοσοφία του, την οποία διετύπωνε μέσα από διαλόγους με τους μαθητές του με τη μέθοδο της μαιευτικής, όπως έλεγε. Κορφολόγος.