Για τους Βορειοελλαδίτες και όχι μόνο.

Για τους Βορειοελλαδίτες και όχι μόνο.30.000 χρόνια προϊστορίας στο Μουσείο και Κέντρο Προβολής Λόφου Αγ. Γεωργίου Κιλκίς που μπορούν οι επισκέπτες να ταξιδέψουν στο χρόνο μέσα από τα μοναδικά παλαιοντολογικά εκθέματά του, που λειτουργεί εδώ και 4 μήνες.

Εκθέματα όπως απολιθωμένα οστά ύαινας, γιγαντιαίας νυφίτσας, άγριου βοδιού, αλόγου και ημίονου, γιαγαντιαίου ελαφιού (μεγάκεντρου, ελαφιού κλπ για τους βορειοελλαδίτες αλλά και τους απανταχού επισκέπτες της.

Το Σπήλαιο Αγ. Γεωργίου Κιλκίς είναι πολύ γνωστό για τα σπηλαιοευρήματά του, το μικροκλίμα και τα χιλιάδες απολιθωμένα οστά ακόμη και από εξαφανισμένα σήμερα ζώα από την εποχή των παγετώνων, όπως τη μεγαλύτερη στο κόσμο συλλογή οστών άγριου ημίονου. Το σπήλαιο ήταν επισκέψιμο από το 1986, αλλά μόνο σήμερα μπορούν οι επισκέπτες να δουν τα οστά.

Τα εκθέματα

Εκτός από τα οστά, υπάρχει σπηλαιολόγος σε δράση, τα διάσημα κοράλλια του σπηλαίου, ένα μοντέλο με φυσική γούνα ύαινας και φυσικά σκελετούς σχεδόν ολόκληρους ημίονου, ύαινας, διάφορα ορυκτά, πετρώματα κι απολιθώματα από τη Β. Ελλάδα και μια συλλογή σύγχρονης χλωρίδας του Λόφου.

Ο Ολλανδός παλαιοντολόγος, συμμετέχων στη δημιουργία της έκθεσης, Ντικ Μολ μας λέει πως το σπήλαιο και τα απολιθώματά του είναι παγκοσμίως γνωστό από της έρευνες της κ. Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη Δευτέρα – Παρασκευή, κατόπιν ραντεβού, ενώ το Σαββατοκύριακο 10.00-14.00. Πληροφορίες στο τηλ. 23413/52.103. Κορφολόγος

http://ofis66.blogspot.com/2013/01/30000.html#ixzz2KNNOuDFp