Έξυπνοι θερμοστάτες από Honeywell και OPower

Έξυπνοι θερμοστάτες από Honeywell και OPowerΤον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι οι “έξυπνοι θερμοστάτες” κερδίζουν την προσοχή των παρόχων τεχνολογίας και των δημόσιων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η Honeywell, εταιρεία κολοσσός στους θερμοστάτες, ανακοίνωσε τη νέα της Πλατφόρμα Διαχείρισης Ενέργειας στη σύσκεψη DistribuTech των βιομηχανιών εφαρμογών. Η πλατφόρμα αυτή είναι ένα σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε με την εταιρεία λογισμικού ενεργειακής απόδοσης OPower.

Εδώ περιλαμβάνεται ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης που αφορά τον προγραμματισμό ψύξης και θέρμανσης, μόνο που, καθώς είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο μέσω μιας οικιακής ευρυζωνικής σύνδεσης, οι εφαρμογές μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες μέσω αυτού. Κάνοντας χρήση του λογισμικού της OPower το οποίο έχει τη βάση του στο cloud, οι άνθρωποι λαμβάνουν συστάσεις όσον αφορά τον τρόπο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο σπίτι τους, αφού πρώτα συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά.

Συχνά θεωρούνται οι “έξυπνοι μετρητές” ως τεχνολογία για τη σύνδεση του ηλεκτρικού πλέγματος με τα σπίτια, ωστόσο οι “έξυπνοι θερμοστάτες” μάλλον κερδίζουν την προσοχή των παρόχων και των εφαρμογών τεχνολογίας. Οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν μεταξύ άλλων να λειτουργήσουν προγράμματα απόκρισης στη ζήτηση ισχύος μέσω του θερμοστάτη. Εδώ οι καταναλωτές έχουν μια έκπτωση αν επιτρέψουν στη δημόσια υπηρεσία να αλλάξει τις ρυθμίσεις του θερμοστάτη προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος; Ελπίζεται ότι οι εύχρηστες εφαρμογές των smart phones και tablets, οι οποίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να ελέγχουν εξ αποστάσεως τη θέρμανση και την ψύξη της οικίας τους, θα αυξήσει τη συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα. Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες υπάρχουν στην αγορά ήδη αρκετά χρόνια, όμως συχνά δεν αξιοποιούνται γιατί είναι δύσχρηστοι. Η άφιξη του δημοφιλούς θερμοστάτη Nest καθώς και των εφαρμογών για τον προγραμματισμό θερμοστατών έχει συμβάλει ώστε να γίνουν πιο φιλικοί προς τον καταναλωτή.

Φυσικά οι “έξυπνοι” θερμοστάτες δεν θα αντικαταστήσουν τους “έξυπνους” μετρητές, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν επενδύσει για αυτόματη τιμολόγηση ή για τον εντοπισμό διακοπών ρεύματος. Ωστόσο οι “έξυπνοι” θερμοστάτες μπορούν να χρησιμεύσουν συμβάλλοντας στην καλύτερη επικοινωνία με τους καταναλωτές. Επιπλέον, εκτελούν προγράμματα απόκρισης στη ζήτηση ισχύος.

Με τους θερμοστάτες αυτούς λοιπόν που ελέγχονται από εφαρμογές οι εταιρείες Honeywell και Opower προσφέρουν λογισμικό απόδοσης ενέργειας και μέγιστης μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές.