Path vs Facebook

Path vs FacebookTo Path υποδεικνύει στο Facebook το σωστό τρόπο κοινωνικής αναζήτησης. Πρόκειται για μια αναβάθμιση του προγράμματος κοινωνικής δικτύωσης, η οποία επιτρέπει στους χρήστες του να κάνουν πιο έξυπνη αναζήτηση στις περασμένες εμπειρίες τους.

Τη χρονιά που πέρασε συζητήθηκε πολύ ποιο είναι το μέλλον της αναζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα. Το Facebook, για παράδειγμα, επεξεργάζεται περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο αναζητήσεις σε καθημερινή βάση μέσω μιας διαβόητα υπολειπόμενης μηχανής αναζήτησης. Ο Mark Zuckerberg, επικεφαλής του Facebook, παραδέχτηκε πως δεν γίνεται καμιά προσπάθεια ακόμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντίθετα, το Path, startup στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που αυτοχαρακτηρίζεται ως “έξυπνο ημερολόγιο”, παρουσίασε μια αναβάθμιση για τις εφαρμογές του για έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες η οποία φέρνει ορισμένα καινοτόμα χαρακτηριστικά όσον αφορά τον τρόπο αναζήτησης.

Το Path αποτελείται από μια σειρά από σωσμένες στιγμές – αγαπημένα τραγούδια, φωτογραφίες, μέρη που έχετε επισκεφτεί κ.ά. Αντιστοιχεί στο Timeline του Facebook, όμως είναι σχεδιασμένο για να το μοιράζεται κανείς με τους πιο στενούς του φίλους. Η επιλογή Αναζήτηση, που βρίσκεται στο πάνω μέρος της εφαρμογής, ανακτά για εσάς τις αναμνήσεις σας με έξυπνους τρόπους.

Πώς γίνεται; Η αναζήτηση γίνεται ανά τόπο, ημερομηνία, εποχή ή είδος εμπειρίας, και αποτελεί έναν πολύ εύκολο τρόπο να δει κανείς τις φωτογραφίες του. Το Path επιτρέπει εξάλλου στους χρήστες του να αποκρίνονται ο ένας στον άλλο με έναν αριθμό συναισθημάτων, όπως χαμογελώντας, γελώντας, κατσουφιάζοντας, δείχνοντας έκπληξη ή αγάπη. Η επιλογή Αναζήτηση σας δίνει τη δυνατότητα να ψάξετε βάσει του πώς είχατε αντιδράσει ή νιώσει στη συγκεκριμένη στιγμή (π.χ. όταν αποτύχατε στις εισαγωγικές σας εξετάσεις στο πανεπιστήμιο).

Έχει κανείς την εντύπωση ότι είναι εύκολο να ψάξει σε ένα ημερολόγιο, όμως αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο αν κάνει scroll back στο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για το Timeline, το Twitter και το Instagram. Μπορεί να ανεβάζουμε κάθε μέρα υλικό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε επιλέξει, όμως συνήθως είναι εξαιρετικά κοπιαστικό να το ανακτήσουμε. Αντίθετα, με την επιλογή Αναζήτηση του Path δεν έχει κανείς παρά να προσδιορίσει το χρόνο (π.χ. δύο χρόνια πριν), και αυτόματα μεταφέρεται στο περιεχόμενο που αφορά αυτή τη χρονική περίοδο μέσα στο πρόγραμμα. Πιο απλά, μπορεί κανείς να γράψει την ημερομηνία και το όνομα του φίλου με τον οποίο είχατε κοινές εμπειρίες τη δεδομένη ημερομηνία.

Αξίζει να αναφερθούμε και στην επιλογή Nearby του Path, η οποία προηγείται χρονικά της αντίστοιχης υπηρεσίας τοποθεσίας του Facebook. Αν επιλέξετε το βελάκι της τοποθεσίας στην μπάρα αναζήτησης, η εφαρμογή θα συλλέξει όλες τις στιγμές που είχατε από κοινού με τους φίλους που βρίσκονται κοντά εκεί. Μπορείτε για παράδειγμα, να αναζητήσετε με αυτόν τον τρόπο τι συνέβη στη γειτονιά σας ή και τι εμπειρίες είχατε εσείς και οι φίλοι σας π.χ. στο Βερολίνο.

Το Path έχει όμως ένα ακόμα πλεονέκτημα: δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό της διεπαφής του χρήστη, και το ίδιο ισχύει για την Αναζήτηση. Χτυπώντας στην αντίστοιχη μπάρα εμφανίζεται μια διεπαφή γεμάτη προτεινόμενες αναζητήσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν τη δύναμη της μηχανής που κρύβεται από πίσω.

Η ευκολία χρήσης του έχει κάνει το Path πολύ δημοφιλές, όπως ήταν αναμενόμενο. Έχει φτάσει σήμερα τους 5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 840.000 είναι οι ενεργοί κάθε μήνα.