Τι ακριβώς είναι το γραφένιο;

Τι ακριβώς είναι το γραφένιο;Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη χρηματοδότηση με ένα δισ. ευρώ της έρευνας για τις δυνατές εφαρμογές του γραφένιου. Με την έρευνα αυτή θα ασχοληθούν περισσότερες από εκατό ερευνητικές ομάδες, οι οποίες θα λάβουν και μέρος του κονδυλίου.

Τι ακριβώς όμως είναι το γραφένιο; Είναι απλό: το γραφένιο είναι ένα φύλλο άνθρακα πάχους ενός ατόμου το οποίο έχει τη διάταξη μιας κερήθρας. Θεωρείται ως ο πιθανός αντικαταστάτης της σιλικόνης, εφόσον αποτελεί πιο γρήγορο αγωγό των ηλεκτρονίων. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν εφαρμόσει διάφορες χημικές μεθόδους στην προσπάθειά τους να παράξουν γραφένιο σε μεγάλη ποσότητα. Είναι ένα πολλά υποσχόμενο υλικό, το οποίο διαθέτει μια σειρά από θαυματουργές ιδιότητες και εφαρμογές, θα μπορούσε για παράδειγμα να μας δώσει υπερ-ευαίσθητους αισθητήρες ή μπαταρίες νέας τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι το γραφένιο έχει τη δυνατότητα να είναι τόσο σημαντικό, όσο το ατσάλι και το πλαστικό, υποδεικνύοντας χαρακτηριστικά πως το γραφένιο είναι για τον αιώνα μας ό,τι ήταν το πλαστικό για τον περασμένο αιώνα, αφού είναι το πιο λεπτό υλικό, πολύ καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού από το χαλκό και 100-300 φορές ανθεκτικότερο από το ατσάλι, με μοναδικές οπτικές ιδιότητες.