Οργανικά vs συμβατικά προϊόντα

organik-sebze-meyve-pazar-4852-6gΠολλή συζήτηση γίνεται στις μέρες μας για τα λεγόμενα οργανικά προϊόντα. Τι ακριβώς όμως είναι τα οργανικά προϊόντα; Είναι πιο ασφαλή για την υγεία μας και πιο θρεπτικά; Ποια είναι η διαφορά τους από τα αντίστοιχα προϊόντα παραδοσιακής καλλιέργειας, πέρα από την τιμή τους;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που μας απασχολούν όταν βρεθούμε μπροστά στο ράφι με τα οργανικά ή βιολογικά προϊόντα. Και δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνουμε σε δίλημμα ή σε αμφιβολίες για το αν αξίζει να τα προμηθευτούμε. Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα συμβατικής καλλιέργειας μήλο κι ένα οργανικό; Δεν περιέχουν και τα δύο βιταμίνες και φυτικές ίνες; Δεν είναι και τα δύο σκληρά και γυαλιστερά, με λίγες θερμίδες και χωρίς λίπος; Ποιο όμως είναι το καλύτερο να καταναλώσει κανείς;

Η αλήθεια είναι ότι όταν χρησιμοποιούμε τον όρο οργανικό, αναφερόμαστε στον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας προϊόντων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και το κρέας. Οι μέθοδοι οργανικής ή βιολογικής καλλιέργειας εξάλλου είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση νερού και τη μείωση της ρύπανσης. Οι καλλιεργητές ή κτηνοτρόφοι αυτοί δεν χρησιμοποιούν παραδοσιακά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και φάρμακα για τα ζώα τους. Αντί χημικών προϊόντων εφαρμόζουν εναλλασσόμενες καλλιέργειες και λιπαίνουν τις καλλιέργειές τους με κοπριά ζώων ή κομπόστ.

Αντί των συνθετικών εντομοκτόνων χρησιμοποιούν φυσικά ζιζανιοκτόνα: ωφέλιμα έντομα και πουλιά, καθώς και παγίδες για τα έντομα. Για τα παράσιτα δεν χρησιμοποιούν συνθετικά παρασιτοκτόνα, αλλά παρασιτοκτόνες ενώσεις που παράγονται στο περιβάλλον. Για τον ίδιο λόγο εναλλάσσουν τις καλλιέργειες. Τέλος, δεν δίνουν στα ζώα αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και φάρμακα για να αποφύγουν τις ασθένειες και να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους, αντίθετα, δίνουν στα ζώα οργανική τροφή και τα αφήνουν να κινούνται σε φυσικό περιβάλλον. Εφαρμόζουν επίσης προληπτικά μέτρα, π.χ. την εναλλασσόμενη βοσκή, μια ισορροπημένη διατροφή και στέγαση σε καθαρό χώρο για να ελαχιστοποιήσουν τις ασθένειες.

Τα οργανικά προϊόντα που πωλούνται συσκευασμένα υποχρεούνται να φέρουν πιστοποίηση από αντίστοιχους οργανισμούς, η οποία τους χορηγείται μόνο εφόσον διαπιστωθεί ότι περιέχουν 95% οργανικά συστατικά και δεν έχουν πρόσθετα θειώδη ως συντηρητικά, τα οποία ως γνωστόν προκαλούν αλλεργίες και άσθμα σε κάποιους ανθρώπους.
Η παραγωγή τους στοιχίζει περισσότερο, πράγμα που έχει αντίκτυπο και στις τιμές τους. Είναι ωστόσο μια δαπάνη ωφέλιμη για την υγεία μας.