Καταδίκη από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Κορώνεια

Καταδίκη από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ΚορώνειαΗ χώρα μας κέρδισε για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας, αφού καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη ρύπανση και την υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν οι αρμόδιοι φορείς της Ε.Ε., δεν υφίστανται στην πολύτιμη περιβαλλοντολογικά περιοχή μέτρα για την προστασία των οικότοπων, φυσικών και ειδών, όπως ορίζει η ζώνη ειδικής προστασίας GR 1220009 που έχει οριστεί. Πέραν τούτου, δεν υπάρχει ακόμα στην εγγύς κατοικημένη περιοχή του Λαγκαδά δίκτυο αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων.

Η λίμνη της Κορώνειας είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος που φιλοξενεί πάνω από 270 είδη πουλιών κατά τη μετανάστευσή τους κάθε χρόνο το φθινόπωρο. Η έλλειψη φροντίδας και η αδιαφορία των ανθρώπων της περιοχής και των ιθυνόντων έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση απορριμμάτων κατά μήκος των οχθών της και τη μόλυνση των υδάτων της.

Συγκεκριμένα, δεν τηρήθηκαν επαρκώς τα μέτρα που είχαν θεσπιστεί το 2004 για την αποκατάσταση της λίμνης, σύμφωνα με τα οποία έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για αρδευτικά δίκτυα, κατάργηση των παράνομων γεωτρήσεων, έλεγχος των ρυπογόνων βιομηχανιών και χρήση σύγχρονων τρόπων άρδευσης.

Αποτέλεσμα; Ένα οικοσύστημα που καταστρέφεται αργά αλλά σταθερά και η για μια ακόμα φορά πανευρωπαϊκή αρνητική κριτική κατά της χώρας μας.

Διάβασε επίσης: http://www.naftemporiki.gr/story/605443