Η έμπρακτη φιλοσοφία

Η έμπρακτη φιλοσοφίαΜια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν εκείνη που η ανθρώπινη σκέψη όρισε ως αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου, την ελευθερία του. Οι εκφάνσεις της ελευθερίας είναι αναρίθμητες, όμως η αρχή έγινε με την κατάργηση της δουλείας και του ανθρώπινου δουλεμπόριου που λάμβανε χώρα από το 16ο ως το 19ο αιώνα.

Δυστυχώς όμως η δουλεία αποτελεί ακόμα πληγή στις μέρες μας. Το κακό είναι ότι σήμερα δεν προκαλεί την επανάσταση που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κοντά στα 30 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν υποδουλωμένοι ανά τον κόσμο. Το σύγχρονο δουλεμπόριο περιλαμβάνει την καταναγκαστική εργασία, τη δουλεία λόγω χρεών, την καταναγκαστική παιδική εργασία και τα παιδιά-στρατιώτες, το εμπόριο λευκής σαρκός για πορνεία και την παιδική πορνεία. Σε αυτό το τελευταίο τα θύματα αριθμούν τα 2 εκατομμύρια παιδιά ανά την υφήλιο, σύμφωνα με τη UNICEF. Το εμπόριο και η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στη ζωή των μικρών σκλάβων: τα ψυχολογικά προβλήματα, οι σωματικές παθήσεις, ασθένειες όπως τα HIV/AIDS, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι μερικά μόνο από αυτά.

Κι εδώ έρχονται οι οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι έχουν στόχο προβάλλουν και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και να ενημερώνουν όλο τον κόσμο γι’ αυτά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι παγκόσμιες νόρμες που υποστηρίζουν την ισότητα και προστατεύουν τους ανθρώπους από πολιτική, νομική και κοινωνική κακομεταχείριση. Πρόκειται για οργανισμούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προστασίας των καταπιεσμένων και των αδύναμων μελών της κοινωνίας μας. Η δράση τους στηρίζεται στα φιλοσοφικά θεμέλια που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα παίρνοντας ως δεδομένο ότι η κοινωνία προσδοκά την εξασφάλισή τους για τα μέλη της. Αν δεν είχαν αυτή την πεποίθηση, οι οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα στερούνταν αντικειμένου προβολής και προστασίας. Ως εκ τούτου, οι οργανισμοί αυτοί έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την κατάργηση π.χ. της παιδικής πορνείας, αφού είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι δεν πρέπει να υφίσταται.

Πρόκειται στην ουσία για την επιτομή της έμπρακτης φιλοσοφίας.