Το βραδινό ποτό διαταράσσει τον ύπνο

Το βραδινό ποτό διαταράσσει τον ύπνοΠολλοί είναι εκείνοι που συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτό το βράδυ, όταν πια έχουν τελειώσει με τις υποχρεώσεις και τον έντονο ρυθμό της ημέρας. Πιστεύεται μάλιστα ότι ένα ποτό χαλαρώνει και συντελεί στον καλύτερο ύπνο.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Είναι αλήθεια ότι ένα αλκοολούχο ποτό πριν τον ύπνο βοηθά στο να αποκοιμηθεί κανείς πιο γρήγορα, όμως δεν συμβάλλει καθόλου στον ποιοτικό ύπνο, τον ύπνο αποκατάστασης. Αντίθετα, έρευνα έδειξε ότι μερικά ποτά μπορούν να είναι και επιβλαβή. Οι σχετικές μελέτες διεξήχθησαν σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου. Κατέστη σαφές ότι και η παραμικρή ποσότητα αλκοόλ μεταβάλλει τον ύπνο, με τις επιδράσεις να διογκώνονται όσο η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, δύο μόλις ποτά αρκούν για να διακόψουν τη φάση του ύπνου που ονομάζεται REM, η οποία είναι σημαντική για την υγεία και τη μνήμη. Επίσης μειώνονται οι βαθιές φάσεις του ύπνου. Το πιο ισχυρό στοιχείο της έρευνας είναι εκείνο, σύμφωνα με το οποίο έστω κι ένα ποτό αργά το βράδυ μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του ύπνου. Ο διαταραγμένος και ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με όλων των ειδών τα προβλήματα, από την αύξηση του σωματικού βάρους μέχρι τα προβλήματα με την καρδιά και τις διαταραχές της μνήμης.
Μήπως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψετε αυτή σας τη συνήθεια;