Το ψάρι που… αναρριχάται

Το ψάρι που... αναρριχάται
Είναι αλήθεια ότι οι πιο παράξενες αλλά και εντυπωσιακές ειδήσεις προέρχονται από τη φύση. Θέμα μας εδώ, το ψάρι Nopili Gobi που διαβιώνει στη Χαβάη κι έχει… αναρριχητικές ικανότητες. Πώς; Μα με τα δόντια!

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι αληθινό. Το μικρόσωμο αυτό ψαράκι, με μήκος που δεν ξεπερνά τα 2.5 εκατοστά, έχει στην κυριολεξία μεταλλαχτεί προκειμένου να σκαρφαλώνει στους καταρράχτες της Χαβάης. Χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό τις βεντούζες που έχει αναπτύξει μέσα στο στόμα και πάνω στην κοιλιά του. Όταν το περιβάλλον όπου ζει διαταράσσεται από μια θύελλα ή άλλο φαινόμενο, το ψάρι αυτό σκαρφαλώνει τους καταρράχτες για να ανέβει ξανά ψηλά.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι βιολόγοι, είναι πώς εξελίχθηκε αυτό το παράξενο πλάσμα ώστε να σκαρφαλώνει μέχρι και 10 κάθετα μέτρα, που ενεργειακά είναι αντίστοιχο ενός μαραθωνοδρόμου.
Εκείνο που έχουν παρατηρήσει είναι ότι το Nopili Gobi χρησιμοποιεί κατά την αναρρίχηση τις ίδιες κινήσεις που κάνει όταν τρέφεται με φύκια. Για να συλλάβουν ένα ψάρι του είδους αυτού προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις μελέτες τους οι επιστήμονες… έφτυσαν αίμα, αφού το ψάρι χρησιμοποιούσε τις ικανότητές του για να τους διαφεύγει!