Ο λευκός καρχαρίας απειλείται με εξαφάνιση

Ο λευκός καρχαρίας απειλείται με εξαφάνισηΜια ειδική επιτροπή στην Καλιφόρνια αποφάσισε κατόπιν ψηφοφορίας να θέσει το λευκό καρχαρία, το πιο μεγάλο ψάρι θηρευτή στον Ειρηνικό ωκεανό, υπό το καθεστώς προστασίας των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η ενέργεια αυτή είχε αφορμή τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και παρουσίασαν περιβαλλοντικές ομάδες και τα οποία αποδείκνυαν ότι ο πληθυσμός των ενήλικων ψαριών δεν ξεπερνούσε τα 340 στις θαλάσσιες περιοχές όπου κυρίως διαβιώνουν, ανοιχτά της κεντρικής Καλιφόρνιας και στη Χερσόνησο Μπάχα του Μεξικού.

Το είδος αυτό του καρχαρία αλιευόταν ελεύθερα από το 1994, ενώ τα πιο νεαρά μέλη του πληθυσμού μπλέκονταν συχνά σε δίχτυα που κανονικά προορίζονταν για ιππόγλωσσους, ξιφίες και λευκές πέρκες. Γι’ αυτό τον τρόπο “κατά λάθος” αλίευσης ειδών δεν έχει θεσπιστεί κάποιο όριο ούτε και κάποιο πρόστιμο ή ποινή, μολονότι οι ψαράδες υποτίθεται πως προσπαθούν να τα απελευθερώσουν από τα δίχτυα και να τα ξαναρίξουν στη θάλασσα. Το Fish and Wildlife Department της Καλιφόρνιας θα εξετάσει τα στοιχεία από τώρα και για ένα χρόνο και στη συνέχεια θα αποφανθεί αν ο λευκός καρχαρίας αιτιολογεί προστασία ως είδος υπό εξαφάνιση ή όχι. Σε περίπτωση που αποφανθούν θετικά, οι αλιείς θα υποχρεωθούν εφεξής να λάβουν μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την κατά λάθος αλίευσή του.

Οι επιστήμονες θεωρούν το λευκό καρχαρία της Δυτικής Ακτής γενετικά ιδιαίτερο και απομονωμένο από άλλους μεγάλους πληθυσμούς του είδους ανά τον κόσμο, γι’ αυτό και πιστεύουν ότι αυτός ο πληθυσμός θα πρέπει να τεθεί υπό προστασία.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες αριθμούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μερικές εκατοντάδες παγκοσμίως, με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στα νερά της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής, της Νέας Ζηλανδίας και του Ατλαντικού. Η Νότια Αφρική και η Αυστραλία έχουν ανακηρύξει τους πληθυσμούς αυτούς ως είδος υπό εξαφάνιση. Παρόλο που οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες ανήκουν στα τρία είδη καρχαρία που σχετίζονται με επιθέσεις σε ανθρώπους, αυτά τα περιστατικά είναι ελάχιστα.

Ο λόγος που οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες κατέχουν ξεχωριστή θέση στη φαντασία των ανθρώπων είναι κυρίως το μέγεθός τους, αφού φτάνουν τα 6 μέτρα σε μήκος και ξεπερνούν τα 2000 κιλά σε βάρος.