Εν όψει ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Εν όψει ευρωπαϊκού προϋπολογισμούΗ Βρετανία είναι εκείνη που, διά στόματος του πρωθυπουργού της David Cameron, έθεσε πρώτη το ζήτημα της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2016, αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις προσεχείς εκλογές. Όπως δήλωσε, θεωρεί ότι οι Βρετανοί πολίτες δικαιούνται να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το σημαντικό αυτό ζήτημα. Του δημοψηφίσματος θα προηγηθεί μια επαναδιαπραγμάτευση εκ μέρους του της σχέσης της χώρας του και των όρων παραμονής της στην Ένωση. Αν η συζήτηση αυτή εξασφαλίσει μια αξιόλογη σχέση, ο ίδιος, όπως δήλωσε, θα στηρίξει θερμά την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε.

Η δήλωση αυτή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είχε αφορμή την απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις 7 Φεβρουαρίου 2013.

Ποιο είναι το ζήτημα; Μα φυσικά, οι αύξηση των εισφορών που επιβάλλει η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας αλλά και τα άλλα αδύναμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια. Η Βρετανία προβάλλει -δίκαια, άδικα;- αντιρρήσεις στο γεγονός ότι απαιτούνται αυξημένες εισφορές για τα προβληματικά μέλη, όταν την ίδια στιγμή σε αυτά επικρατεί αυστηρή πολιτική λιτότητας για την αντιμετώπιση των χρεών τους. Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια της Γερμανίας να μετριάσει την αρνητική κριτική εκ μέρους των πολιτών της όσον αφορά τις έκτακτες εισφορές για τις προβληματικές χώρες, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι μόνο οι χώρες που ήδη περνούν την οικονομική κρίση, αλλά και εκείνες που βρίσκονται αντιμέτωπες με επικίνδυνα μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που κάνουν το δικό τους αγώνα για να αποφύγουν τα μέτρα λιτότητας. Γι’ αυτό και είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εισηγηθεί συγκεκριμένα αύξηση 5% στον προϋπολογισμό 2014-2020, που θα μεταφραζόταν σε 1 τρισ. ευρώ. Οι έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας οδήγησαν σε περικοπές, οι οποίες διαμόρφωσαν το ποσό αρχικά στα 973 δισ. και τελικά στα 943 δισ., το οποίο όμως εκτιμάται ότι δεν επαρκεί για να καλύψει τα προγράμματα στήριξης.

Αυτό είναι το κλίμα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δώσει το δικό της αγώνα για το κομμάτι της ευρωπαϊκής επιδότησης που της αναλογεί, το οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται ήδη, θα μειωθεί μάλλον κατά 30% για την επόμενη επταετία.

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα για τη χώρα μας, καθώς η μείωση αυτή σε συνδυασμό με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αδρανοποίηση της ελληνικής αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε ακόμα: http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-21148282