Η Ελλάδα στην Berlinale

Η Ελλάδα στην BerlinaleΗ Berlinale είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και αποτελεί μια από τις διοργανώσεις με ηγετικό ρόλο στο χώρο. Η Berlinale διοργανώθηκε πρώτη φορά στο Δυτικό Βερολίνο, όταν ακόμα υπήρχε το τείχος, το 1951, με πρωτοστάτη τον Αμερικανό Oscar Martay. Από το 1978 λαμβάνει χώρα ανελλιπώς κάθε χρόνο, με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό και τους δημιουργούς, που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο κάθε φορά. Οι ταινίες, που φτάνουν και τις 400 κάθε φορά, χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις θεματικές τους ενότητες και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν. Τα βραβεία που απονέμονται είναι η Χρυσή και η Αργυρή Άρκτος.

Παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ είναι το European Film Market, στο οποίο συμμετέχουν διανομείς, παραγωγοί, αγοραστές, χρηματοδότες και άλλοι, καθώς και το Berlinale Talent Campus, που διαρκεί μια βδομάδα και προσφέρει εργαστήρια και διαλέξεις, ελκύοντας το ενδιαφέρον νεαρών σκηνοθετών από όλο τον κόσμο.

Από την Μπερλινάλε δεν λείπουν και οι ελληνικές συμμετοχές. Το 2013 φιλοξενείται η ελληνοαμερικανική παραγωγή “Before Midnight” (Πριν από τα μεσάνυχτα), με σκηνοθέτη τον Ρίτσαρντ Κλέιτερ, όπου σε δεύτερους ρόλους συμμετέχουν η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Τρίτη μιας τριλογίας, η ταινία αυτή διαδραματίζεται στην Ελλάδα.

Στο τμήμα της Μπερλινάλε που απευθύνεται σε νέους δημιουργούς, το λεγόμενο ¨Φόρουμ του Νέου Κινηματογράφου”, η Ελλάδα συμμετέχει με πέντε δημιουργίες από ισάριθμους σκηνοθέτες: “Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά” της Ελίνας Ψύκου, “Η κόρη” του Θάνου Αναστόπουλου, “Στο λύκο” της Χριστίνας Κουτσολύκου και του Aras Hughes, “Fyrbos” του Χάρη Πατραμάνη και “Echolot” του Αθανάσιου Καρανικόλα.

Ο Christoph Terhechte, διευθυντής του Φόρουμ, διαβεβαίωσε ότι η δυναμική παρουσία της χώρας μας στη διοργάνωση δεν έχει σχέση με την κρίση, αντίθετα πρόκειται για συμμετοχές που με την αξία τους ενισχύουν το ποιοτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Βλέπε ακόμα: http://www.newsbeast.gr/entertainment/cinema/arthro/483487/dunamiko-elliniko-paron-stin-berlinale/