Σιμόν ντε Μποβουάρ: «Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι»

Σιμόν ντε Μποβουάρ: "Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι"Η Σιμόν ντε Μποβουάρ (1908-1986) ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες και φιλοσόφους του Γαλλικού υπαρξισμού, αλλά και επιτυχημένη συγγραφέας. Εργάστηκε για πολλά χρόνια παράλληλα με άλλους εκπροσώπους του χώρου, όπως οι Jean-Paul Sartre, Albert Camus και Maurice Merleau-Ponty. Πολυγραφότατη, μας έχει κληροδοτήσει συγγραφικό έργο με αντικείμενο το φεμινισμό, την ηθική, την πολιτική καθώς και αυτοβιογραφικό έργο.

Η τεχνική που εφάρμοσε κατά το έργο της συνδύαζε ποικίλες πολιτικές και ηθικές διαστάσεις. Στο έργο της The Ethics of Ambiguity ανέπτυξε μια υπαρξιακή ηθική στην οποία καταδικάζει το “πνεύμα σοβαρότητας”, βάσει του οποίου οι άνθρωποι ταυτίζονται αβίαστα με συγκεκριμένες αφηρημένες σκέψεις, κι αυτό εις βάρος της ατομικής ελευθερίας και υπευθυνότητας. Στο έργο της Second Sex βάλλεται εναντίον του γεγονότος ότι στη διάρκεια της ιστορίας οι γυναίκες υποβιβάστηκαν καθώς και κατά της παθητικής αποδοχής του ρόλου που τους αποδόθηκε από την κοινωνία. Με το έργο της αυτό προοιωνίστηκε τη φεμινιστική επανάσταση, γι’ αυτό και αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλες τις αναλύσεις που αφορούν τη γυναικεία καταπίεση και απελευθέρωση. Στο Mandarins οι ήρωές της αγωνίζονται καθώς είναι παγιδευμένοι σε αμφίσημες προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις στα τέλη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Για το λογοτεχνικό αυτό έργο της τιμήθηκε το 1954 με το Prix Goncourt. Σε όλα της τα έργα είναι διάχυτη η έμφαση που δίνει στην ελευθερία, την ευθύνη και την αμφισημία, εκφράζοντας κεντρικά ζητήματα της υπαρξιακής φιλοσοφίας.

Είναι ιδιαίτερα ποικίλη η φιλοσοφική της προσέγγιση, καθώς αντλεί επιρροές από τη γαλλική φιλοσοφία, τον ιστορικό υλισμό των Marx και Engels, τη φαινομενολογία των Husserl και Heidegger και τον ιδεαλισμό των Kant και Hegel.

Διάβασε ακόμα: http://en.wikipedia.org/wiki/Simone_de_Beauvoir