Η τεχνολογία στην ασφάλεια των όπλων

Η τεχνολογία στην ασφάλεια των όπλωνΜια πιθανή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας θα μπορούσε να αφορά τη μείωση της βίας που πηγάζει από τη χρήση όπλων. Υπάρχουν high-tech μηχανισμοί οι οποίοι θα καθιστούσαν δύσκολη την αυθαίρετη χρήση τους. Κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνολογίες ασφαλισμού των όπλων.

Τα συχνά ανάλογα περιστατικά, ειδικά στις ΗΠΑ, έχουν μεγαλώσει την απαίτηση για έλεγχο των όπλων. Καθώς υπάρχει η άποψη ότι μια νομοθετική ρύθμιση και απαγορεύσεις δεν θα αναχαίτιζαν πραγματικά τέτοια δυστυχήματα, υπάρχει ο προβληματισμός μήπως τελικά η λύση μπορεί να προέλθει από την υψηλή τεχνολογία. Το σίγουρο είναι ότι τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα θα μπορούσαν να κάνουν τα όπλα πιο ασφαλή.

Καταρχήν έχουμε τα όπλα που βασίζονται σε τσιπάκια. Όσοι παρακολούθησαν την τελευταία ταινία με πρωταγωνιστή τον διάσημο Τζέιμς Μποντ θα τον είδαν να χρησιμοποιεί ένα πυροβόλο όπλο που ήταν άχρηστο στα χέρια οποιουδήποτε άλλου. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, αυτή η τεχνολογία υπάρχει ήδη. Πρόκειται για το λεγόμενο iGun, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν ο ιδιοκτήτης του έχει ένα ειδικό δακτυλίδι κοντά στο όπλο.

Ανάλογη τεχνολογία είναι αυτή που αξιοποιεί τη βιομετρική. Εδώ υπάρχει ένα ειδικό ρολόι που σκανάρει τα δακτυλικά αποτυπώματα προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να απασφαλίσει και να πυροβολήσει με το όπλο. Πρόκειται μάλιστα για ένα διπλό σύστημα, αφού υπάρχει και μια ψηφιακή κλειδαριά η οποία τοποθετείται μέσα στην κάννη κι εμποδίζει το όπλο να πυροβολήσει. Εξάλλου, το όπλο διασφαλίζεται από κλοπή, αφού απαιτείται η εξακρίβωση της ταυτότητας του χρήστη πρώτα.

Τέλος, αναμένουμε πια τη νέα γενιά στις κλειδαριές όπλων που θα στηρίζονται στο DNA. Αυτές θα είναι και οι απόλυτα ασφαλείς συσκευές, που δεν θα μπορούν να παραβιαστούν από κανέναν.

Βέβαια, τόσο η τελευταία, όσο και οι τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν δεν εφαρμόζονται στην πράξη, καθώς αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά τους. Υποστηρίζεται ότι εκείνοι με ειδεχθή κίνητρα θα μπορούσαν να χακάρουν το σύστημα χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό “κλειδί”. Αυτός ο φόβος σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος σίγουρα περιορίζουν τις πιθανότητες εφαρμογής τέτοιων συστημάτων.