Οικονομική κρίση: Ήρθε η σειρά της Κύπρου;

Οικονομική κρίση: Ήρθε η σειρά της Κύπρου;Φαίνεται πως η κρίση χτυπά πλέον και την πόρτα της Κύπρου. Σίγουρα το γεγονός προκάλεσε την έκπληξη των περισσότερων, αφού η Κύπρος θεωρούνταν ανέκαθεν ένα κράτος με υγιή οικονομία. Το ίδιο ίσχυε μέχρι πρότινος και για το τραπεζικό της σύστημα. Ωστόσο, καθώς Ελλάδα και Κύπρος δένονται με ισχυρούς δεσμούς, κατ’ επέκταση το ίδιο συμβαίνει και με τις τράπεζες των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό είναι που οδήγησε την Κύπρο με τη σειρά της στο μηχανισμό στήριξης.

Αντίθετα από τη χώρα μας, που το πρόβλημα ξεκίνησε αρχικά από τη διαφθορά της κυβέρνησης, ενώ οι τράπεζες ακόμα ευημερούσαν, στην Κύπρο η κρίση έπληξε και τους δύο τομείς ταυτόχρονα, κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα. Οι αρχικά κερδοφόρες τράπεζες αναπτύχθηκαν χωρίς μέτρο, ενώ και ο δημόσιος τομέας μεγάλωσε απότομα τα χρόνια της οικονομικής “φούσκας”, οπότε έγιναν πολλές προσλήψεις. Ως αποτέλεσμα, το αρχικά λογικό έλλειμμα άρχισε να μεγαλώνει και να απαιτείται δημοσιονομική εξυγίανση.

Οι Κύπριο ωστόσο αντιδρούν σε αυτό και δυσκολεύονται να δεχτούν την πιθανότητα να πρέπει να επιβληθούν μέτρα λιτότητας ανάλογα με της Ελλάδας, αν και αναμφισβήτητα επιβάλλεται να ληφθεί δράση, αφού η χώρα βρίσκεται πια κοντά στην πτώχευση. Η διαφορά είναι ότι στην Κύπρο έχουν το προηγούμενο παράδειγμα της Ελλάδας. Γνωρίζουν δηλαδή ότι η περικοπή των δαπανών με παράλληλη αύξηση των φόρων θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και άνοδο της ανεργίας. Ελπίζεται από τους αρμόδιους φορείς ότι ο λαός θα στηρίξει τις αλλαγές που θα κριθούν απαραίτητες, ειδικά στο δημόσιο τομέα, αν και δεν θα λείψουν φυσικά και οι ανάλογες αντιδράσεις, ειδικά από τους προνομιούχους που θα πληγούν πρώτοι.

Σχετικό άρθρο:

http://kostasxan.blogspot.gr/2013/01/blog-post_1116.html